Σμαρώ Οικού: Υπερόπτης και αλαζόνας ο Καραμανλής

Ευθεία επίθεση της αδερφής του άτυχου 28χρονου μηχανοδηγού κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών και της Εξεταστικής για το έγκλημα στα Τέμπη

Οργή κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και κατηγορίες περί προκλητικής συμπεριφοράς στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό εξαπέλυσε η αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού που έχασε τη ζωή του στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέφερε στην εξεταστική επιτροπή πως έχει συνομιλήσει με συγγενείς των θυμάτων των οποίων «ο πόνος τους είναι βουβός», κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Σμαρώς Οικού: «Είμαστε σε επαφή γύρω στις 38 οικογένειες. Δεν υπάρχει βουβός πόνος σε κανέναν. Ισα ίσα έχουμε φωνή και βγαίνουμε μπροστά. Δεν ξέρω καν ποιος είχε την υπομονή να συναντηθεί μαζί του (σ.σ.: με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή). Δεν έχω ακούσει από κανέναν συγγενή ότι έχει μιλήσει μαζί του».

Οπως αναφέρει η ίδια, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είναι προκλητικός: «Δεν έχει ήθος και ευθιξία να πει τα πράγματα όπως έχουν. Ψευδορκεί. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει στην εξεταστική επιτροπή ότι δεν γνώριζε τίποτα. Γνώριζε, είχαν κατατεθεί εξώδικα που αποδεικνύουν ότι γνώριζε. Αν δεν γνώριζε, πάλι ανίκανος θα ήταν. Δεν γίνεται να είσαι υπουργός και να μη γνωρίζεις» .

Η ίδια χαρακτήρισε αισχρή την τοποθέτησή του στην εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας πως το ύφος του ήταν υπεροπτικό, αλαζονικό και είχε τη σιγουριά του νικητή. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το επόμενο είναι να μας ζητήσουν και τα ρέστα επειδή παίρναμε ένα μέσο σταθερής τροχιάς καθημερινά. Το ύφος που είχε στην εξεταστική είναι εκείνου που είναι σίγουρος ότι δεν θα δικαστεί για αυτό που πρέπει». Στη συνέχεια η Σμαρώ Οικού ανέφερε πως από την εξεταστική επιτροπή λείπουν βασικοί μάρτυρες, όπως ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας.

«Μιλάμε για μια εξεταστική επιτροπή φοβερά ελεγχόμενη. Λείπουν βασικοί μάρτυρες, λείπει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, που είχε ηγηθεί όλης της διαδικασίας και έχει καταθέσει τα εξώδικα. Δεν θα ακούσουμε ποτέ την πλευρά των μηχανοδηγών, των εργαζομένων» υπογράμμισε. Οσον αφορά τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος δεν κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως κατηγορούμενος στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, η αδερφή του αδικοχαμένου 28χρονου υποστήριξε ότι είναι δειλός.

«Εκανε χρήση ενός δικαιώματος που είχε. Ξέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που στην ουσία τον στοχοποιούν και ένα από αυτά είναι το μπάζωμα του χώρου. Είναι η απόλυτη συγκάλυψη σε όλο το έγκλημα» ανέφερε η Σμαρώ Οικού. Η αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού ανέφερε πως οι οικογένειες των θυμάτων είναι τρομερά απογοητευμένες. «Βιώνουμε άλλη μια φορά στο πετσί μας ότι δικαίωση σε αυτή τη χώρα δεν θα βρούμε. Υπάρχουν οι νόμοι, αλλά ο τρόπος που γίνεται η χρήση τους δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα δικαίωσης για εμάς» κατέληξε.


«Μετωπική» στη βουλή με φόντο την τραγωδία

Μετωπική με φόντο την τραγωδία των Τεμπών είχαν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά και την κακήν κακώς ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με το νομοσχέδιο για τους νέους Ποινικούς Κώδικες εισάγεται ρύθμιση για την κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας, δηλαδή της έκδοσης βουλευμάτων, ώστε η υπόθεση να οδηγηθεί κατευθείαν σε δίκη αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ανάκριση.

«Εδώ είναι η υποκρισία σας. Πού είναι η αγωνία σας να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο, που του έθεσε νωρίτερα το ζήτημα, αλλά και συνολικώς στην αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση επιχείρηση ξεπλύματος του εγκλήματος των Τεμπών. «Το αίμα είναι ακόμη ζεστό. Θα κάτσουν στο σκαμνί οι υπαίτιοι» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Σε ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες είναι χυδαιότητα και καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου ότι χθες αποφασίσατε να κλείσετε τον κατάλογο των μαρτύρων. Και να φιμώσετε και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Και είναι ανήκουστο να έρχεστε σήμερα εδώ και να μιλάτε για δικαιοσύνη» υποστήριξε από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως οι συγγενείς των θυμάτων δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή μιας δίκης «στο γόνατο», ούτε μιας δίκης συγκάλυψης.


Δίωξη κατά της Hellenic Train από τον εισαγγελέα Λάρισας

Ενώπιον των ποινικών ευθυνών της για την τραγωδία των Τεμπών τίθεται πλέον η ιταλική Hellenic Train, καθώς ο εισαγγελέας Λάρισας προχώρησε προχθές στην άσκηση διώξεων σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου και ενός διευθυντικού στελέχους της εταιρίας για τις πράξεις ή παραλείψεις τους που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς. Ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο και ακόμα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της διεύθυνσης της Hellenic Train διώκονται για αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν διά παραλείψεως και ειδικότερα για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, οι δύο κατηγορούμενοι αναμένεται να προσέλθουν σήμερα στο γραφείο του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη προκειμένου να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και προθεσμία για να απολογηθούν.

Ποινικές ευθύνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη αφορά τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Hellenic Train η οποία έχει ως κύρια δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Πάντως, σε βάρος τους δεν ασκήθηκε δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας, όπως για τους υπόλοιπους 31 κατηγορουμένους από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ. Υπενθυμίζεται πως ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train είχε προκαλέσει πρόσφατα με όσα είχε καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας, με βουλευτές να ζητούν την παραπομπή του για ψευδορκία.

Ο εφέτης ανακριτής εξετάζει τις τυχόν ποινικές ευθύνες ακόμα δύο φορέων, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων τους οποίους αναμένεται να καλέσει τις επόμενες ημέρες για να περατωθεί η κύρια ανάκριση και να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης. Οπως λένε δικαστικές πηγές, στόχος είναι η δίκη να προσδιοριστεί μέσα στον Ιούνιο, σε αίθουσα που θα διαμορφωθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του εφέτη ανακριτή εάν έχει ή όχι τη δυνατότητα να χορηγήσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αντίγραφα της κύριας ανάκρισης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα