«Βόμβα» Τσίπρα τίναξε στον αέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια αγωνιώδη παρέμβαση προτρέπει ευθέως τον διάδοχό του να προσφύγει στη βάση, η οποία αγνοεί τις απόψεις του, ώστε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των μελών στο πρόσωπό του

Στον αέρα τίναξε χθες το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η… βόμβα μεγατόνων που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα προτού ανοίξουν και επίσημα οι εργασίες του. Με μια αγωνιώδη παρέμβαση, προειδοποίησε ότι το κόμμα μετεωρίζεται στο χείλος της αβύσσου και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, βάλλοντας τόσο κατά της ηγεσίας και όσων παρασκηνιακά την αμφισβητούν όσο και εναντίον εκείνων που αποχώρησαν επειδή δεν άντεξαν την ήττα.

Στο προσκήνιο

Συναισθανόμενος την ευθύνη του ύστερα από τα διαλυτικά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να βγει στο προσκήνιο και να καλέσει σε αυστηρούς τόνους όλες τις πλευρές να παραμερίσουν τον ναρκισσισμό και τις μικροεπιδιώξεις τους, και να σοβαρευτούν για το καλό της παράταξης και του τόπου. Στο βαρυσήμαντο μήνυμά του προτρέπει ευθέως τον διάδοχό του Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση, η οποία αγνοεί τις απόψεις του, ώστε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των μελών στο πρόσωπό του.

Ταυτόχρονα, επικρίνει σκληρά όσους εντός κόμματος, ακολουθώντας ατομικές στρατηγικές, διαφωνούν παρασκηνιακώς, αλλά επενδύουν στην εκλογική ήττα, έτοιμοι να του τη χρεώσουν. Συνιστά, μάλιστα, και προς αυτούς με τη σειρά τους να προσφύγουν στα μέλη, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Δεν παραλείπει την ίδια στιγμή να εκφράσει την ηχηρή αποδοκιμασία του και στην πλευρά εκείνων που αποχώρησαν, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Ξεκαθαρίζει στο τέλος ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει νόημα να παραβρεθεί σε ένα συνέδριο «όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει».

Στην εισαγωγή του μηνύματος -που ταρακούνησε, όπως φάνηκε, συθέμελα τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή ηγεσία- ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι ακολουθώντας τις αρχές του παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα και σιώπησε παρά τις προτροπές, άλλες καλοπροαίρετες και άλλες ιδιοτελείς, εξηγώντας ότι αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του βλέποντας τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα.

«Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή» παρατηρεί και προσθέτει: «Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία. Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό, με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αδιαφορούμε αν η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και, άρα, εν τέλει και κρίση δημοκρατίας. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς».

Στο ίδιο πνεύμα, σχολιάζει αιχμηρά, βάζοντας, όπως λέχθηκε, κάθε… κατεργάρη στον πάγκο του: «Ο νικητής φέρεται ότι ζητεί λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της, ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «ορθώς ο πρόεδρος έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας». «Εκλέχτηκε», τόνισε, «χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει αυτήν την κρίσιμη στιγμή την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου τον λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξή μας: στα μέλη μας. Ετσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Οχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη».


Τεμπονέρας: Σήμερα οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν το κόμμα στα χέρια τους

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, σχολιάζοντας την προτροπή του τέως πρωθυπουργού, να απευθυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη βάση για επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης, σημείωσε: «Είναι η ώρα των μελών, των φίλων και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα να μιλήσει η βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και θα διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα».

Ακολούθησε σχόλιο από τη Νέα Αριστερά, η οποία, επίσης, μπήκε στο στόχαστρο Τσίπρα. «Με θλίβουν όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εκ νέου εκλογές και βλέπει το ίδιο πρόβλημα που βλέπαμε όλοι μας» τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ΕΡΤ News λίγο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στην ενεργό πολιτική έπειτα από οκτώ χρόνια. Ακόμα, μεταξύ άλλων, σημείωσε απαξιωτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «μαύρη τρύπα» που ρουφάει την αξιοπρέπεια του κόσμου της Αριστεράς. «Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματος» πρόσθεσε σε σκληρή δήλωση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι εχθροπραξίες είχαν αρχίσει από την προηγουμένη. Η πλευρά Κασσελάκη διοχέτευσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος απέλυσε τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη του κόμματος στη Βουλή παραμονές της εκδήλωσης για την Κεντροαριστερά, όπου τον χαιρέτησε για να κλέψει τις εντυπώσεις και τον χαρακτήρισε εκπρόσωπό του. Οπως υποστηρίχθηκε από την αντίπερα όχθη σαν αργόμισθο, ενώ στην πραγματικότητα είναι καταξιωμένος εργατολόγος με στρωμένη δουλειά και -όπως φέρεται ότι είπε στον Κασσελάκη στην Π.Γ. την περασμένη Τρίτη- στηρίζει την Κ.Ο. εις βάρος των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Ο Τεμπονέρας απέφυγε την πρόκληση, επιμένοντας στην πρότασή του, ώστε να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με άλλη διαρροή, εμφανιζόταν ο γραμματέας Γ. Βασιλειάδης έτοιμος να τα βροντήξει, επειδή όταν ζήτησε πληροφορίες από τους τεχνικούς υπαλλήλους για την πορεία του ερωτηματολογίου Κασσελάκη τού είπαν ότι είχαν εντολή να μη του πούνε τίποτε. Ανεπιβεβαίωτη ως τώρα έμεινε και η πληροφορία για συλλογή υπογραφών με σκοπό την ταχεία εκλογή μετά το συνέδριο νέας Κ.Ε. και νέας Π.Γ., ώστε να απαλλαγεί ο Κασσελάκης από τη σημερινή κηδεμονία.


Ενα βήμα πριν από την έξοδο βρέθηκε ο Βασιλειάδης

Λίγο προτού ανοίξει την πόρτα της Κουμουνδούρου και βάλει πλώρη για άλλες θάλασσες βρέθηκε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής συνεδρίασης της Π.Γ., την περασμένη Τρίτη. Σιγά σιγά βγαίνουν στο φως όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο κ. Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δέχτηκε βολές από συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη και αντέδρασε έντονα, σε σημείο τα μέλη της Π.Γ. που παρίσταντο να πουν ότι «απασφάλισε». Εκρηκτική η ατμόσφαιρα και παραλίγο να τα τινάξει όλα στον αέρα ο κ. Βασιλειάδης, όταν ενημέρωσε την Π.Γ. ότι «ζήτησα να μάθω για το ερωτηματολόγιο και οι τεχνικοί μού είπαν ότι “έχουμε εντολή να μη σε ενημερώσουμε”».


Κασσελάκης: Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε επανεκλογή προέδρου

Σε κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας εισέρχεται πλησίστιος από χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ. Σηκώνοντας το γάντι απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, που τον κάλεσε να καταφύγει στη βάση, προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά και σε όσους τον αμφισβητούν, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος από το σώμα των συνέδρων, το οποίο προέκυψε από αμφισβητήσιμης νομιμότητας διαδικασίες και είναι φανερό ότι σε μεγάλο μέρος το ελέγχει: «Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω επιθετική εξαγορά ούτε φέρομαι σαν διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης».

Αμέσως μετά πρόσθεσε σε κλίμα ενθουσιασμού, ανοίγοντας το παιχνίδι και ουσιαστικά ξεκινώντας προεκλογική περίοδο: «Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Αφήνοντας πλάγιες βολές κατά του Τσίπρα, σχολίασε ότι η Αριστερά δεν χρειάζεται μεσσίες και συμπλήρωσε: «Οσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη».

Από χθες το βράδυ άρχισαν διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί ποιος θα σταθεί απέναντί του και πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που βρίσκονται μπροστά οι ευρωεκλογές, θα ξαναστήσει εσωτερικές κάλπες για να εκλέξει πάλι πρόεδρο. Σενάρια επί σεναρίων πλέον για τους πιθανούς αντιπάλους του, που δεν είναι άλλοι από τον Διονύση Τεμπονέρα, την Ολγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ο Κασσελάκης στην ομιλία του δεν τσιγκουνεύτηκε τους χαρακτηρισμούς εναντίον των εσωκομματικών επικριτών του και απευθυνόμενος αδιαμεσολάβητα στους συνέδρους είπε: «Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες».

Την ώρα που το πλήθος τον διέκοπτε με φωνές λατρευτικές και δηλώσεις του τύπου «σ’ αγαπάμε», για να ανταπαντά με τη σειρά του «κι εγώ σας αγαπώ», διερωτήθηκε: «Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς… Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον “ξένο”, τον “μικρό” του χεριού τους. Οτι θα έχουν έναν πρόεδρο αχυράνθρωπο. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δεν θα το βρείτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Καθαρά λοιπόν: Οποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δεν λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32% στο 18%».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα