Γιώργος Φλωρίδης: Ένας υπουργός που είναι για… τα μπάζα

Κυνική ομολογία Φλωρίδη ότι μέχρι το καλοκαίρι οι ανακριτές δεν μπορούσαν να ακούσουν τις επίσημες και νόμιμες ηχογραφήσεις από τη βραδιά των Τεμπών

Η κυνική ομολογία του Γιώργου Φλωρίδη χθες προκάλεσε σοκ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι τα χέρια του ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών για τις συνομιλίες της μοιραίας βραδιάς ήταν δεμένα μέχρι το καλοκαίρι, τόσους μήνες μετά το δυστύχημα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στον Σκάι ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως «όταν ανέλαβα υπουργός Δικαιοσύνης το καλοκαίρι, μου έρχεται την πρώτη εβδομάδα ένα μήνυμα που λέει ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ανοίξει να ακούσει τις συνομιλίες αυτές όλων των εμπλεκομένων (σ.σ.: σταθμάρχη και οδηγών), διότι δεν του το επιτρέπει ο νόμος».

Υστερα από ερώτηση του παρουσιαστή της εκπομπής φάνηκε να συμφωνεί πως οι δικαστικές Αρχές, που είχαν πάρει το πακέτο των συνομιλιών, δεν μπορούσαν να τις ακούσουν γιατί τους το απαγόρευε ο νόμος. «Παρά το ότι είχε διαρρεύσει ένα μέρος των συνομιλιών και τις άκουγε το σύμπαν, ο ανακριτής δεν μπορούσε να τις ενσωματώσει» δήλωσε. Λίγες ώρες μετά, στη Βουλή πια, ο Φλωρίδης έλεγε: «Με εντολή του πρωθυπουργού ψηφίστηκε διάταξη με την οποία διευρύνθηκε το πεδίο της δυνατότητας έρευνας του ανακριτή. Τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές να ακούσουν κάθε συνομιλία, από κάθε εμπλεκόμενο, που δεν προβλεπόταν από τον νόμο, δεν την ψηφίσατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».

Η συλλογιστική Φλωρίδη έχει αρκετές τρύπες. Αλλωστε, στο επίσημο δελτίο Τύπου της, η ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Κυριακή ανέφερε επί λέξει ότι υπήρχε σχετική παραγγελία του Γ’ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας από τις 9/3/23 για τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις ηχογραφημένες συνομιλίες της βραδιάς του δυστυχήματος. Δηλαδή, ο ανακριτής ζητούσε να κατασχεθούν στοιχεία νόμιμης καταγραφής συνομιλιών, τα οποία δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Ομως, όπως και να έχει, είναι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης που δίνει μια διάσταση άγνωστη ως τώρα: ότι μέχρι το καλοκαίρι οι ανακριτικές Αρχές ήταν στο σκοτάδι. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα είχε δουλέψει η μονταζιέρα με τις ψεύτικες ηχογραφήσεις για να στηριχτεί το αφήγημα περί αποκλειστικού ανθρώπινου λάθους, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια είδαν το φως και αληθινά ηχητικά ντοκουμέντα.

Ολοι μπορούσαν να ακούσουν τις συνομιλίες, εκτός από τους ανακριτές της υπόθεσης, μας λένε σήμερα ο Φλωρίδης και η κυβέρνησή του. Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάστηκε να περιμένουν το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός προσωπικά μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νυν υπουργός, προκειμένου να αναληφθεί πρωτοβουλία νομοθετική ώστε να διευκολυνθούν οι ανακριτές.

Ο Τσιάρας, που ήταν ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί δεν έπραξε το παραμικρό, εφόσον δεχτούμε την εκδοχή Φλωρίδη; Δεν γνώριζε ο Τσιάρας για το κώλυμα που υπήρχε; Ο Φλωρίδης, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Με θράσος σημιτικού ΠΑΣΟΚ, έφτασε να κατηγορεί παραληρηματικά όσους μιλούν για μπάζωμα. «Είναι για τα μπάζα όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα» είπε, ενώ νωρίτερα έλεγε: «Μπαζώθηκε, λέει, ο χώρος – για φαντάσου. Ω, τι χώματα είναι αυτά;»

Ασφαλώς και πρόκειται για μια παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον πολιτικό της προϊστάμενο. Οπως είναι γνωστό, από τον Φεβρουάριο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος κατηγορείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με το μπάζωμα στον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο Αγοραστός παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν το καλοκαίρι του 2023 εναντίον του συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας.

Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, δήθεν αναφερόμενος μόνο στους πολιτικούς αντιπάλους, χαρακτηρίζει δημοσίως και από το βήμα της Βουλής ότι είναι «για τα μπάζα» όσοι μιλούν για μπάζωμα δεν επηρεάζει τη δικαστική διαδικασία της υπόθεσης; Οταν ειρωνεύεται για τα… χώματα δεν στρέφεται εναντίον και των συγγενών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την αλλοίωση στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος από τους γερανούς; Οταν έκανε ανάρτηση πριν από λίγα 24ωρα -«Ας δούμε, όμως, την αλήθεια»-, χαρακτηρίζοντας fake news το αδιαμφισβήτητο μοντάρισμα συνομιλιών την πρώτη μέρα μετά τα Τέμπη, εξυπηρετεί τα καθήκοντα του θεσμικού του ρόλου; Κι όταν, βέβαια, ο Φλωρίδης προέτρεχε να ανακοινώσει σκανδαλωδώς ότι η ανάκριση θα είχε ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, αλλά μετά τις αντιδράσεις από τη Δικαιοσύνη σερνόταν σε «γυριστή», έδειχνε αξιοπιστία ως υπουργός;

Ο Φλωρίδης της δήθεν… εξυγίανσης επί Σημίτη, που ήταν μια τρύπα στο νερό, είχε μείνει για χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής. Ο κάποτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να παριστάνει το τρολ του διαδικτύου, πουλώντας μητσοτακοφροσύνη μήπως και ξαναβρεθεί σε κάποια καρέκλα εξουσίας. Eστω και δίχως να ρισκάρει κάθοδό του σε εκλογές. Ο Μητσοτάκης όντως τον αντάμειψε για τις αναρτήσεις του στο ίντερνετ και, από το πουθενά, τον έκανε, ως εξωκοινοβουλευτικό, υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Φλωρίδης, όμως, χάνει πάντα την ψυχραιμία του και γίνεται θρασύς όταν πρέπει να πάρει θέση για τα Τέμπη. Το ερώτημα είναι γιατί δείχνει τόσο πανικόβλητος κάθε φορά, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το μπάζωμα με εντολή Μαξίμου, όπως και για τις πρωθυπουργικές υποκλοπές, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά πρόοδος από τη Δικαιοσύνη.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

Υπουργός Δικαιοσύνης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1956 στο Κιλκίς. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ κι έγινε οργανωμένο στέλεχος στη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ). Το 1993 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και την επόμενη χρονιά διορίστηκε από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου νομάρχης στην ίδια περιφέρεια. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής επί Σημίτη το 1996 και επανεκλεγόταν μέχρι και το 2009. Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, υφυπουργός Αθλητισμού, υφυπουργός Οικονομικών και για λίγους μήνες υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2011. Το 2015, πάντως, ήταν εκ νέου υποψήφιος με το ίδιο κόμμα για την Ευρωβουλή, αλλά δεν εξελέγη. Στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη διορίστηκε, ως εξωκοινοβουλευτικός, υπουργός Δικαιοσύνης.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα