ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σφίγγουν τη μέγκενη

Η Κουμουνδούρου κατέθεσε χθες το κατηγορητήριο κατά του Κ. Καραμανλή, καλώντας την κυβέρνηση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη

Σφίγγουν συμμετρικά τη μέγκενη γύρω από την ανασφαλή και παραπαίουσα κυβέρνηση οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με εφαλτήριο το κρατικό έγκλημα των Τεμπών. Σε ένα διπλό χτύπημα χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το κατηγορητήριο το οποίο είχε προαναγγείλει κατά του Κ. Αx. Καραμανλή, καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών στη Δικαιοσύνη.

Κι από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε νωρίς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, στην οποία κατέθεσε αναφορά για τη χάλκευση των συνομιλιών μεταξύ των μηχανοδηγών του ΟΣΕ την ημέρα της εθνικής τραγωδίας. Εκφράζοντας την αμηχανία και τον πανικό που έχει καταλάβει το Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι το θέμα της μονταζιέρας έχει απαντηθεί από τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, από κει που συνιστούσε στον ΣΥΡΙΖΑ «φέρτε κατηγορίες, να τις συζητήσουμε», τον καλεί τώρα να καταθέσει εκείνος πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή, συνεχίζοντας να καλύπτει τον μοιραίο υπουργό.

Το απόγευμα της Δευτέρας η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη παρέδωσε στον ομόλογό της Σ. Καλαφάτη της Ν.Δ. το κατηγορητήριο κατά του Κ. Αχ. Καραμανλή, το οποίο περιέχει 11 πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Οπως δήλωσε, «οι κατηγορίες, κατά την άποψή μας, πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της διατάραξης ασφάλειας της συγκοινωνίας και της έκθεσης».

Μεταξύ άλλων, κατηγορούν τον Κ. Αχ. Καραμανλή ότι «αν και γνώριζε ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, δεν προέβη σε οιαδήποτε ενέργεια, καίτοι όφειλε, για την αποκατάσταση της κομβικής σημασίας ζημίας αυτής. Οπως, άλλωστε, ρητώς αναφέρεται και στο “πόρισμα Γεραπετρίτη”, αν είχε αποκατασταθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα και, ως εκ τούτου, καθίσταται πρόδηλη και σαφής η ουσιώδης παράλειψή του». Η Θ. Τζάκρη κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. «Ζητούμε από τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή. Επιπλέον, ζητούμε από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης» είπε.

Αντίδραση

Πώς αντέδρασε το Μαξίμου; «Φέρτε υπογραφές και το συζητάμε». (Υπ’ όψιν ότι η υποβολή σχετικής πρότασης χρειάζεται 30 βουλευτές.) Οπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, «σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης, και, αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Νωρίτερα, ο Ν. Ανδρουλάκης, που κατέθεσε αναφορά για τη μονταζιέρα στον Αρειο Πάγο, δήλωσε: «Το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που οι διασώστες έψαχναν νεκρούς και αγνοουμένους, την ώρα που όλη η κοινωνία θρηνούσε, κάποιοι είχαν ως προτεραιότητα να πάρουν τις συνομιλίες, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα, με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμείς κάναμε το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και σήμερα αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης. Το ποτήρι ξεχείλισε. Τώρα έχει χρέος η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιμένοντας: «Από όλο αυτό που έχει συζητηθεί τις τελευταίες 10 ημέρες, συμφωνούμε όλοι ότι μένει να ερευνηθεί μόνο η διαρροή στοιχείων». Και μολονότι παρατήρησε ότι τα κόμματα «δεν πρέπει να μετατρέπονται σε δικαστές για εντυπώσεις», έσπευσε να γνωματεύσει αυθαίρετα ότι ουδέν μεμπτό υπάρχει και ότι «δεν υπήρχε περίπτωση δόλου, για να παραποιηθούν στοιχεία»…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα