Πανικός από τη νέα τουρκική πρόκληση!

Σε δυσχερή θέση το Μαξίμου μετά τη θρασύτατη ανακοίνωση, με την οποία η Αγκυρα θέτει πάλι ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου

Σε «πανικό» βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή πρόκληση της Τουρκίας. Η νέα πρόκληση των Τούρκων, που έθεσαν ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, όλος ο κύκλος των ανθρώπων που βρίσκεται περί του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της πρόκλησης, επιμένοντας στο πνεύμα του καλού διαλόγου, που δήθεν χαρακτηρίζει τις δυο πλευρές. To υπουργείο Εξωτερικών έδωσε από νωρίς τον τόνο της… ήπιας αντίδρασης, σημειώνοντας πως «η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα».

«Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων» σημειώνει, ενώ προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών». Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει τρόπος που να μπορείς να πεις σε ένα κράτος τι θα λέει και τι όχι. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι να του απαντάς. Αρα, να μη δημιουργείται κανένα κεκτημένο».

Η Τουρκία συνολικά δεν πρόκειται να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι, σημείωσε επίσης, διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι «το λέω για να μη δημιουργούνται προσδοκίες». Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Τουρκία «πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα». «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, συνεχίζουμε τον διάλογο. Προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός (σ.σ.: για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία). Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε στη δημόσια τηλεόραση.

Διαφορετική προσέγγιση

Σε αντίθεση, τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο όμως και τους Μάκη Βορίδη αλλά και Παύλο Μαρινάκη, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε μια διαφορετική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις. Αυτό θα πει ενίσχυση των μέτρων
οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών.

Ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ειδικά όσο υπάρχει η τουρκική προκλητικότητα. Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια παράνομης κατοχής στο νησί: «Η παραμονή της Τουρκίας στην Κύπρο είναι απολύτως παράνομη και πρέπει η Τουρκία να αποχωρίσει άμεσα. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία σε διεθνείς συναντήσεις και φόρα». Σημειώνεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ, με μια θρασύτατη ανακοίνωση που έχει να κάνει με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, μας απειλεί. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν! Ποια διακήρυξη των Αθηνών, ποιο καλό κλίμα; Η Αγκυρα συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν να είναι «νομαρχία» της, εκμεταλλευόμενη την εξοργιστική ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου.

Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα. Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην εμπλέξει τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας».


Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν 38χρονο που αναζητούσαν οι τουρκικές Αρχές

Σύλληψη Τούρκου υπηκόου έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο συγκεκριμένος είχε κατηγορίες εις βάρος του από τη γειτονική χώρα και η σύλληψη αυτή έχει ιδιαιτερότητες. Στην περιοχή της Τούμπας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 38χρονος Τούρκος, ο οποίος καταζητούνταν τα τελευταία χρόνια από τις τουρκικές Αρχές και την Interpol.

Ο 38χρονος καταζητούνταν για συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και πορείες, και μη διάλυση, παρά τις προειδοποιήσεις των τουρκικών αστυνομικών Αρχών στην Κωνσταντινούπολη, το 2015. Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης συνέλαβαν τον 38χρονο στην Τούμπα, αφού είχαν την πληροφορία ότι κινείται στην περιοχή εδώ και καιρό, καθώς η παρουσία του είχε κινήσει υποψίες και σε κατοίκους της περιοχής. Σε βάρος του εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Ιντερπόλ Τουρκίας, για

• συμμετοχή σε συναντήσεις και πορείες, μεταφέροντας όπλα και παρόμοια εργαλεία, και κρύβοντας την ταυτότητά του,

• αποτροπή δημοσίου καθήκοντος και

• συμμετοχή άοπλων σε παράνομες συγκεντρώσεις και πορείες, και μη διάλυση, παρά τις προειδοποιήσεις, με συνολική επιβληθείσα ποινή 5 χρόνια και 9 μήνες, πράξεις που τελέστηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 2015.

Οπως γίνεται αντιληπτό, μιλάμε για το πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν μαζί του, στην περιοχή της Τούμπας, κινούνταν κι άλλοι Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι επίσης καταζητούνται από την Ιντερπόλ της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν πάρει όλα τα ονόματα των καταζητουμένων και τις φωτογραφίες τους, εφόσον οι τουρκικές Αρχές πιστεύουν πως οι περισσότεροι από όσους επιχείρησαν το πραξικόπημα κατά Ερντογάν και δεν συνελήφθησαν έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ότι βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα ύστερα από τόσα χρόνια, ενώ ο 38χρονος συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.


Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση κατά Αγκυρας αλλά και κυβέρνησης

Σκληρή επίθεση στην Τουρκία με φόντο τις νέες άνευ προηγουμένου προκλήσεις της αλλά και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκεί η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Ευάγγελου Αποστολάκη, καλεί την κυβέρνηση να πράξει άμεσα τα δέοντα, διά της διπλωματικής οδού, με στόχο να βάλει ένα φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στρέφεται κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δυναμιτίζει ξανά τις προσπάθειες δημιουργίας διαλόγου με τη γείτονα», όπως αναφέρεται. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος Δημήτρη Μάντζου, καταγγέλλει πως η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συμβάσεις, που εδώ και 100 χρόνια καθορίζουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο τα σύνορα, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Από βήματος της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Βελόπουλος εκτόξευσε πύρινα βέλη, καταγγέλλοντας πως την ώρα που οι Τούρκοι αμφισβητούν τις Κυκλάδες και είναι έτοιμοι για πόλεμο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμη για αφοπλισμό νησιών. Τα ντεσιμπέλ της κριτικής ανέβασε και ο Δημήτρης Νατσιός, πάλι από τη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας πως η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα μεγάλων ελληνικών νησιών, όπως η Νάξος και η Σαντορίνη, «και η απάντηση του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργείου Εξωτερικών ήταν: “Κάνουμε πίσω”».

«Είναι μέρα εθνικής ντροπής η σημερινή, η κυβέρνηση άνοιξε το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, οι Τούρκοι αμφισβητούν κυριαρχία νησιών κι εσείς, με συγχωρείτε, κατεβάζετε παντελόνια. Ντροπή» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ.


Αναφορά Βελόπουλου στην αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το τουρκικό κολέγιο

Στην αποκάλυψη της «δημοκρατίας» περί της έλευσης στην Αθήνα τουρκικών κολεγίων έπειτα από το πράσινο φως που άναψε το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τη νομοθέτηση υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αναφέρθηκε από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, κρατώντας το αποκαλυπτικό δημοσίευμα ανά χείρας και καταθέτοντάς το στα πρακτικά της Βουλής, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του νιώθει δικαιωμένο καθώς είχε προειδοποιήσει για αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη. «Ξεκινώντας, να πω ότι είμαστε υπερήφανοι στην Ελληνική Λύση γιατί δικαιωθήκαμε ακόμα μια φορά. Ορίστε, έχω εδώ το δημοσίευμα της εφημερίδας “δημοκρατία”, που λέει ότι ιδρύεται τουρκικό κολέγιο και πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Να το χαίρεστε, κύριοι, εσείς που ιδρύσατε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όπως ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πράγματι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε προειδοποιήσει από το βήμα πως αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου η Αγκυρα θα επιχειρήσει να… επεκταθεί μέσω της ίδρυσης παραρτημάτων στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα