Πολιτική υποτέλειας από τον Μητσοτάκη!

Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις απανωτές προκλήσεις και αντί ο ίδιος να ακυρώσει το ταξίδι, ετοιμάζεται να επισκεφτεί τον Ερντογάν

Με απανωτές προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας και των εθνικών μας συμφερόντων, ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτεί σκοπίμως το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μόλις πέντε μέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, σε μία επίδειξη δύναμης για το ποιος είναι ο δυνατός παίκτης στην περιοχή και χωρίς να υποχωρεί από τις επεκτατικές βλέψεις της στην περιοχή.

Αποκορύφωμα αυτών των προκλήσεων ήταν η προχθεσινή μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, απόφαση που είχε πάρει ο πρόεδρος της Τουρκίας εδώ και πέντε χρόνια, αλλά την υλοποίησε μόλις πέντε μέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Είχαν προηγηθεί: Η εμπρηστική δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φιντάν, με τη δήθεν «καταπίεση» της δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα, η αλλαγή των σχολικών βιβλίων ιστορίας της Τουρκίας, που πλέον περιλαμβάνουν το δόγμα περί «γαλάζιας πατρίδας», και οι τουρκικές αντιδράσεις στα θαλάσσια πάρκα.

Ωστόσο, παρά τις απανωτές σκόπιμες τουρκικές προκλήσεις, η κυβέρνηση εξακολουθεί την πολιτική του κατευνασμού και ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν ακυρώνει την επίσκεψη στην Τουρκία -παρά τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης- αλλά και ούτε απαιτεί την άμεση ακύρωση της απόφασης για τη Μονή και την άμεση ανασκευή των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Αντίθετα, επιμένει στην πολιτική που ακολουθεί, μιλώντας για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Αγκυρα ως «επίσκεψη εργασίας», χαρακτήρισε απαράδεκτη» τη μετατροπή σε τέμενος της Μονή της Χώρας και τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπως το έθεσε και το υπουργείο Εξωτερικών. «Ολα τίθενται» είπε.

Ομως, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ήπια και κατευναστική, και έγινε με πολλές ώρες καθυστέρηση. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της, ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ανήκον στην ανθρωπότητα».

Με καθυστέρηση όμως αντέδρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για τη νέα τουρκική πρόκληση όσο και για την ήπια και χλιαρή αντίδραση της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Η απολογητική, υποχωρητική, κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση / απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα πρόκληση Ερντογάν, να μετατρέψει σε τζαμί, μετά την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας, είναι αποκαλυπτική του είδους της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας. Δεν νοείται «θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας. Η νέα τουρκική πρόκληση επιβάλλει στην κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στη γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης» και σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση, αν και γνώριζε από τον Αύγουστο του 2020 την εν λόγω απόφαση του Τούρκου προέδρου, δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα για να την αποτρέψει».

«Ακόμα μία φορά αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, παρά για την ουσιαστική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων» Η ΝΙΚΗ έκανε λόγο για «ένοχη αποδοχή και συναίνεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις συνεχείς προσβολές και διεκδικήσεις της Τουρκίας» και ουσιαστικά ζήτησε την ακύρωση της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα. «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης να επισκεφθεί τον Ερντογάν μετά και την πρόσφατη προσβολή; Είναι προφανές ότι καμία ένδειξη καλής θελήσεως δεν υπάρχει από την πλευρά της “φίλης” Τουρκίας» επισήμανε.

Επίσης, την ακύρωση της επίσκεψης είχε ζητήσει από τη Δευτέρα και η Ελληνική Λύση. «Η βεβήλωση της Μονής της Χώρας από τους Τούρκους επιβάλλει την ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα» είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της.


«Θλίψη και αποτροπιασμός» λέει ο μητροπολίτης Σερρών

Την οργή και την έντονη αντίδραση κλήρου και λαού έχει προκαλέσει η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει, τη Δευτέρα 6 Μαΐου, στην έναρξη λειτουργίας ως τζαμιού της Μονής της Χώρας, του περικαλλούς αυτού βυζαντινού ναού που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν γνωστή από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο τα εγκαίνια από τον πρόεδρο της Τουρκίας προκάλεσαν -ακόμη μία φορά- το θρησκευτικό αίσθημα των απανταχού ορθοδόξων και του Ελληνισμού, αφού τα τέλεσε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και μόλις μία εβδομάδα πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αγκυρα.

Τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του γι’ αυτή την κίνηση εξέφρασε ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος. Συγκεκριμένα, ο σεβασμιότατος στο κήρυγμά κατά τη λειτουργία της Δευτέρας -από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης- δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νιώθουμε για μία ακόμη φορά θλίψη και αποτροπιασμό για την όλως ακατανόητη και προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει οσονούπω, μετά την Αγία Σοφία, και την περίφημη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος! Δυστυχώς, φαίνεται ότι με αυτόν τον προκλητικό και βαθιά προσβλητικό τρόπο η Τουρκία εννοεί την περιλάλητη προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων για την ελληνοτουρκική φιλία. Κρίμα!»

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η απόφαση των τουρκικών Αρχών συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της Μονής ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ανήκον στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε ότι «η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Ακόμη και ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας καταδεικνύει την εμμονική της ταύτιση με νεοοθωμανικές ιδεοληψίες. Η βέβηλη αυτή συμπεριφορά, που προτάσσει το “δίκαιο της κατάκτησης” στη χρήση των μνημείων οικουμενικού πολιτισμού, έρχεται ως συνέχεια της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και συνιστά κραυγαλέα αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας. Αποτελεί, όμως, και πλήρη απαξίωση των διεθνών συνθηκών για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».


Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν μασάει τα λόγια του: Να απαγορευτεί η φιέστα του Ράμα στην Αθήνα

Επιτέλους βρέθηκε κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους για την ακραία πρόκληση του Εντι Ράμα, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για προεκλογική φιέστα, την ώρα που ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης παραμένει παρανόμως φυλακισμένος στις φυλακές της Αλβανίας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Open), ο πάντα χειμαρρώδης Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ποτέ δεν φοβάται να πει την άποψή του, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε τον Εντι ως ηγέτη μιας χώρας όπου υπάρχει το αίσθημα του δικαίου, όπου υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ δεν υπάρχουν.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να είναι ο Μπελέρης στη φυλακή και εμείς να υποδεχόμαστε και να επιτρέπουμε στον Εντι Ράμα να μιλήσει σε ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα. OK, κανένα πρόβλημα. Να του απαγορεύσουμε την εκδήλωση. Η δική μου θέση είναι αυτή» ξεκαθάρισε ο βουλευτής της Ν.Δ., αφήνοντας βαρύτατες αιχμές προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Νικήτας Κακλαμάνης σχολίασε σκωπτικά και το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον Αλβανό πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει την εκδήλωση-φιέστα που ετοιμάζει: «Υπενθυμίζω ότι κάτι τέτοιο είχε κάνει η Μέρκελ στον Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε να πάει να μιλήσει στους Τούρκους της Γερμανίας, προεκλογικά. Και η Μέρκελ τού το απαγόρευσε. Του είπε “όχι προεκλογική εκδήλωση”», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως η φιέστα πρέπει να απαγορευτεί.

Σημειωτέον πως ο Αλβανός πρωθυπουργός ετοίμαζε προεκλογική εκδήλωση στο γήπεδο στο Γαλάτσι, στο οποίο θα συμμετείχαν Αλβανοί μετανάστες, ωστόσο κάτι τέτοιο τού απαγορεύτηκε. Από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν πως η επίσκεψή του, η οποία θα λάβει χώρα στις 12 Μαΐου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την παράνομη και μεθοδευμένη σύλληψη και φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, θα είναι ιδιωτική, καθώς δεν θα συναντήσει Ελληνες αξιωματούχους, ούτε βεβαίως και έχει υπάρξει κάποια πρόσκληση.

Ο ίδιος, πάντως, ο Εντι Ράμα διαφημίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί την επίσκεψή του, φτάνοντας στο σημείο να κάνει αρκετές σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Υπενθυμίζω σε όσους από εσάς βρίσκεστε στην Ελλάδα ότι στις 12 Μαΐου ξεκινάμε από την Αθήνα το ανοιξιάτικο ταξίδι στη διασπορά… Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά να συναντηθούμε, εύχομαι σε όλους καλό Σαββατοκύριακο».

Ο ίδιος, μάλιστα, ανάρτησε και σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από παλαιότερες επισκέψεις του στην Ελλάδα, με πλάνα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειωτέον πως, παρά την ενόχληση της κυβέρνησης, συγκεκριμένες κινήσεις δεν έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά.


Διαβάστε επίσης: Αλ. Τάρκας: Ευκαιρίες και κίνδυνοι στη συνάντηση της Aγκυρας

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα