Αμφίπολη: Aνοιξε – έστω και για ειδικές ομάδες – ο Τύμβος Καστά

Επισκέψιμο από χθες, για ειδικές ομάδες πολιτών, είναι το φημισμένο ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά, στον Δήμο Αμφίπολης, εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης της περιφερειακής ενότητας Σερρών, χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε ατόμων, συνοδεία ενός φύλακα ή αρχαιολόγου, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του. Οι πρώτοι επισκέπτες είχαν μια ικανοποιητική εικόνα του μνημείου, καθώς μπόρεσαν να δουν τη μαρμάρινη ύλη που έχει συγκολληθεί, τις σφίγγες στην είσοδο και τις Καρυάτιδες που έχουν συντηρηθεί. Επίσης, οι πρώτοι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα.

Μόνο για λίγα λεπτά και ως τον Ιούνιο

Οι επισκέψεις θα διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας και θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, έως και τις αρχές Ιουνίου, οπότε θα διακοπούν προσωρινά για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου, και θα συνεχιστούν αμέσως μετά. Πάντως, το ταφικό μνημείο θα αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό το 2027, μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου.

Η είσοδος στην παρούσα φάση γίνεται κατόπιν ραντεβού και χωρίς εισιτήριο, ενώ δεν επιτρέπεται σε όλο τον κόσμο να μπαίνει μέσα, παρά μόνο σε ειδικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης. Η συγκίνηση όσων μπήκαν πρώτοι μέσα ήταν τεράστια, ενώ μόλις μπορούν να πλησιάσουν και στο ταφικό όρυγμα θα είναι ολοκληρωμένη η επίσκεψή τους, αλλά αυτό θα γίνει σε τέσσερα χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα