Ο Ξαρχάκος επαναλανσάρει το «Ρεμπέτικο» στο Μέγαρο

Η συναυλία, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, επαναλαμβάνεται στις 17 και τις 18 Ιανουαρίου, με τον συνθέτη να έχει μια πιο σύγχρονη μουσική ματιά επάνω στο ιστορικό πλέον έργο του

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου «Ρεμπέτικο» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά, το περασμένο φθινόπωρο στο Ηρώδειο, από τον σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο (ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας). Η συναυλία, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, επαναλαμβάνεται στις 17 και τις 18 Ιανουαρίου (8 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», τηλ. 210-7282333).

Σαράντα χρόνια πριν ο Ξαρχάκος επέλεξε να βρει φωνές που να ταιριάζουν σε αυτό που ονειρεύτηκε, φωνές με βίωμα και ιδιαίτερο χρώμα. Ετσι και τώρα επιλέγει την ομαδικότητα στην παρουσίαση αυτού του έργου χωρίς κραυγαλέα ονόματα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στην ορχήστρα του.

Είκοσι μουσικοί παίζουν, τραγουδούν, συνθέτουν μια σύγχρονη ρεμπέτικη κομπανία και δημιουργούν τη συνθήκη του ρεμπέτικου πάλκου του 2023, με τη σημερινή μουσική ματιά του συνθέτη επάνω στο ιστορικό πλέον αυτό έργο του, αποκαλύπτοντας πώς σαράντα χρόνια μετά το έργο αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, να πρωτοπορεί και να εκφράζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

Η ταινία του 1983

Ηταν το 1983 όταν o Κώστας Φέρρης σκηνοθέτησε και παρουσίασε, σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου, την ταινία «Ρεμπέτικο», μια ταινία ορόσημο, η οποία, με αφορμή την πορεία μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου (υπονοείται η Μαρίκα Νίνου), κατέγραψε την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, τα ρεμπέτικα, τη ζωή των καλλιτεχνών, τη ζωή στα προσφυγικά. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε νέα τραγούδια φτιαγμένα με παλιά συνταγή που έδιναν την αίσθηση ότι πρόκειται για παλιά ρεμπέτικα. Ο δίσκος «Ρεμπέτικο» από τότε γνώρισε πολλές επανακυκλοφορίες και τεράστια αποδοχή, πούλησε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα και έδωσε νέα ώθηση στο ρεμπέτικο.

Τα τραγούδια «Καίγομαι», «Μάνα μου Ελλάς», «Το δίχτυ», «Το πρακτορείο», «Στου Θωμά», «Στης πίκρας τα ξερόνησα», «Μπουρνοβολιά», «Στην Αμφιάλη» γνώρισαν ευρύτατη αποδοχή, κηρύχθηκαν διαχρονικά και έγραψαν τη δική τους αυτόνομη ιστορία. Τραγουδούν οι Ηρώ Σαΐα, Ζαχαρίας Καρούνης και οι ψάλτες Θανάσης Ανδρεάδης, Λάζαρος Κουμεντάκης και Χάρης Τρασάνης. Συμμετέχουν οι μουσικοί Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι, τραγούδι), Καλογιάννης Βεράνης (βιολί), Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι, τραγούδι), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, τραγούδι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (τζουράς), Κολοβός Κωνσταντίνος (ψάλτης), Δημήτρης Λίβανος (μπουζούκι, τραγούδι), Θοδωρής Μέρμηγκας (κιθάρα, τραγούδι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Γιώργος Νικόπουλος (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργος Παππάς (μπουζούκι, τραγούδι), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι, τραγούδι), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Δημήτρης Ρέππας (μπαγλαμάς) και Αντώνης Τζίκας (κόντρα μπάσο). Η παραγωγή είναι της Cricos Productios.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα