Τέλος η ομερτά των εμβολίων για τον Covid

Οι «New York Times» στέλνουν στο σκαμνί τη Φον ντερ Λάιεν για τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον Μπουρλά της Pfizer

Η δημοσιογραφική έρευνα γύρω από τον φάκελο «εμβόλια» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όσο και αν κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρίες επιχειρούν να κλείσουν άρον άρον όποιες συζητήσεις, κατηγορώντας ως ψεκασμένους όσους επερωτούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εμβόλια. Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει υποχωρήσει και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε να έχει τελειώσει, η ομερτά των εμβολίων τελειώνει, τα ερωτήματα πληθαίνουν και οι έρευνες εντείνονται.

Στη μάχη για την αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τα εμβόλια, τις τιμές τους, αλλά και τις παραγγελίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έχουν μπει οι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί όμιλοι από τις δυο όχθες του Ατλαντικού. Το πιο γερό μπάσιμο όμως γίνεται από τον δημοσιογραφικό κολοσσό «New York Times», οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντήλλαξαν η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Κομισιόν έχει την υποχρέωση να δημοσιεύσει τα μηνύματα που σχετίζονται με την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού στα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με το «Politico», το αίτημα των «New York Times» κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και η εφημερίδα ζητά να έχει πρόσβαση και σε άλλες πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια και διάθεση εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αγόρασε δόσεις εμβολίου και από άλλες εταιρίες, τις οποίες διέθεσε στις χώρες-μέλη, αλλά και σε τρίτες χώρες. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αμερικανική εφημερίδα έλαβε τον Απρίλιο του 2021 την πληροφορία ότι η επικεφαλής της Κομισιόν και ο ισχυρός άνδρας της φαρμακευτικής εταιρίας αντήλλασσαν μηνύματα σχετικά με τις προμήθειες των συγκεκριμένων εμβολίων. Οταν ένας δημοσιογράφος των «New York Times» ζήτησε επίσημα από την Κομισιόν να έχει πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα αλλά και σε άλλα έγγραφα, η Επιτροπή αρνήθηκε να τα δώσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κίνηση αυτή «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή».

«Οταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της Ε.Ε., σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της Ε.Ε., θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της» συμπληρώνουν οι «New York Times». Υπενθυμίζεται πως έρευνες για τα εμβόλια και τις παραγγελίες που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αρχίσει και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα