Πυρκαγιές: Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι ακόμα και οι υγιείς κινδυνεύουν με στεφανιαίο επεισόδιο ή έμφραγμα από την εισπνοή καπνού

Με αφορμή τις πυρκαγιές που καίνε τη χώρα μας κατά τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης τόνισε τους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας, ύστερα από πολύωρη έκθεση σε καπνό.

Σε δηλώσεις του σε γνωστή ιστοσελίδα υγειονομικού περιεχομένου, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι ακόμα και οι υγιείς κινδυνεύουν με στεφανιαίο επεισόδιο ή έμφραγμα από την εισπνοή των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και των αιωρούμενων σωματιδίων που εκλύονται από τις πυρκαγιές. «Ακόμη κι αν κάποιος υγιής και όχι άρρωστος, δηλαδή, κάποιος που μπορεί να έχει προδιάθεση για καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και δεν γνωρίζει ότι έχει στεφανιαία νόσο, μπορεί, εάν εκτεθεί σε πολύ μεγάλη ποσότητα καπνού και εισπνεύσει πολύ μονοξείδιο του άνθρακα από την καύση που γίνεται σε μια πυρκαγιά, να μπει σε τελική ευθεία να εμφανίσει ένα σοβαρό καρδιοαναπνευστικό επεισόδιο ή έμφραγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο ευάλωτοι στους καπνούς και στα μικροσωματίδια είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια ασθενείς και τα παιδιά κάτω των δύο ετών. Για την προστασία των ευπαθών αυτών πληθυσμών προτείνει λιγοστές μετακινήσεις, τη χρήση κλιματιστικού, το κλείσιμο των παραθύρων στο σπίτι, όσο το δυνατόν μικρότερη παραμονή εκτός σπιτιού και τη διασφάλιση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για όσους τη χρειάζονται, καθώς, εάν μια περιοχή πληγεί από πυρκαγιά, μπορεί να πληγούν επίσης και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, για τη χρήση κλιματισμού τονίζει ότι οι συσκευές θα πρέπει να ρυθμίζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην ανακυκλώνουν τον αέρα από έξω προς τα μέσα. «Υπάρχει μια ειδική ρύθμιση που κάνει εσωτερική ανακύκλωση του αέρα, για να μη φέρνει τον καπνό μέσα στο σπίτι», όπως εξηγεί.

Αναφερόμενος στα βρέφη, ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα βρέφη κάτω των δύο ετών και συνέστησε σε γονείς και κηδεμόνες να μην τα αφήνουν να κυκλοφορούν σε εξωτερικό περιβάλλον που έχει επιβαρυνθεί από καπνούς πυρκαγιάς, καθώς έτσι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παρουσιάσουν βρογχιολίτιδες και παροξύνσεις παιδικού βρογχικού άσθματος. Τέλος, συνέστησε την άμεση επικοινωνία με τους γιατρούς τους σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και εμφανίσουν αύξηση της δύσπνοιας, του βήχα και της απόχρεμψης, σε καρδιοπαθείς που νιώσουν αύξηση της δύσπνοιάς τους και σε κηδεμόνες μικρών παιδιών μόλις εντοπίσουν στο παιδί βήχα, δυσανεξία, δύσπνοια, ταχύπνοια κ.λπ.

Το ίδιο συνιστά και σε υγιείς πολίτες που δεν ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, στην περίπτωση που εμφανίσουν έντονο πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα