Συνωστισμός στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού

Ημέρες πανδημίας σε κλινικές και φαρμακεία εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων. Εκτίναξη και των εποχικών ιώσεων

Ημέρες πανδημίας θύμιζαν τα τελευταία 24ωρα τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των εποχικών ιώσεων. Ο συγχρωτισμός στα γιορτινά τραπέζια επέτεινε τη διάδοση των λοιμώξεων, με το τελευταίο 24ωρο να καταγράφονται 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού.

Από αυτές τις εισαγωγές οι 64 έγιναν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Η αναμονή των εκατοντάδων ασθενών που σπεύδουν στα Επείγοντα των νοσοκομείων φτάνει τις 10 ώρες μέχρι να εξεταστούν από γιατρούς. Την ίδια ώρα 142 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, δηλαδή λιγότεροι σε σχέση με όσους εισήχθησαν το ίδιο 24ωρο, επιβαρύνοντας το υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Μέχρι χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με Covid σε απλές κλίνες και 83 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Εχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

Την ίδια ώρα, ουρές σχηματίζονταν το τελευταίο διήμερο στα εφημερεύοντα φαρμακεία, με τους πολίτες να αναζητούν τεστ για τον κορονοϊό και αντιιικά φάρμακα. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη διασπορά του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων στα αστικά απόβλητα της πόλης τεκμηριώνουν τη μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2, αλλά και την αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης. Τις μετρήσεις διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αύξηση ιικού φορτίου

Η μέση εβδομαδιαία τιμή του φορτίου -από την Πέμπτη 21/12 έως την Τετάρτη 27/1- παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (4/12 -20/12). Η αύξηση αυτή προστέθηκε στο ήδη υψηλό επίπεδο φορτίου των τελευταίων εβδομάδων. Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι πνευμονολόγοι για τους ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα.

Η ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει πως με την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων συμβατών με ενεργή λοίμωξη (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικός πόνος) οι ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και άλλα σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με επαγγελματία υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται διαγνωστικός έλεγχος, ώστε σε περίπτωση λοίμωξης Covid-19 να χορηγούνται εγκαίρως αντιιικά φάρμακα.

Οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν, εξάλλου, ότι «η υιοθέτηση των μέτρων ατομικής αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων θα επιφέρουν αξιόλογη μείωση της διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα». Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει από την περασμένη Παρασκευή οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων και του κορονοϊού, προτρέποντας τις ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα) να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του Covid-19, αλλά και το αντιγριπικό, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Επίσης, συστήνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα σε όλες τις δομές Υγείας, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό. Επιπλέον, συστήνονται υγιεινή των χεριών, αντισηπτικά, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, συνεχής χρήση μάσκας, ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.


Καθησυχαστικοί οι φαρμακοποιοί για την επάρκεια φαρμάκων και self tests

Καθησυχαστικοί είναι οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα για την επάρκεια φαρμάκων και self tests για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς επισημαίνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά τεράστια ζήτηση λόγω της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Οι πολίτες αγοράζουν self tests, αντιπυρετικά, σιρόπια, αντιβηχικά και παυσίπονα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Covid-19, της γρίπης και του RSV. «Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουμε τα προβλήματα που είχαμε με τα αντιβιοτικά και τα αντιπυρετικά και τα αντιβηχικά σιρόπια. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα εισπνεόμενα. Διατίθενται μεν, αλλά όχι “χύμα”, με περιορισμό. Αλλά υπάρχουν τα φάρμακα. Κι ένα φαρμακείο καλύπτει ανάγκες των πολιτών σε συνεννόηση με τον γιατρό. Δεν υπάρχει η τρέλα η περσινή» σημειώνει ο κ. Βαλτάς, διευκρινίζοντας πως όποιες ελλείψεις παρατηρούνται στα self tests οφείλονται στον περιορισμένο αριθμό των ανοιχτών φαρμακείων και στην αύξηση της ζήτησης.

Oπως λέει, κάποιοι φαρμακοποιοί ενδεχομένως να έκαναν κακό προγραμματισμό. «Ο κόσμος βρίσκει τα φάρμακά του. Αν δεν βρίσκει κάποιος κάποιο φάρμακο, είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περισσότερα φαρμακεία είναι κλειστά λόγω εορτών. Είναι σχεδόν 150 με 200 φαρμακεία στην Αττική και κάποια στιγμή κάποια σκευάσματα σε κάποιους τελειώνουν λόγω της αυξημένης ζήτησης και της έξαρσης των ιώσεων, του Covid-19 και της γρίπης. Ας πάνε οι πολίτες στο επόμενο φαρμακείο να αναζητήσουν αν κάτι έχει τελειώσει» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

O κ. Βαλτάς συνιστά να κάνουν όλοι οι πολίτες self test πριν πάνε σε κάποιο τραπέζι. «Γίνονται ήδη πολλά self tests και πάρα πολλά rapid tests. Υπάρχουν πάρα πολλοί θετικοί λόγω της έξαρσης αυτή τη στιγμή του κορονοϊού. Αυτό που συνιστούμε είναι μάσκες και προσοχή στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Να κάνουν όλοι self test πριν βρεθούν με τους άλλους» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα