Ο HPV απειλεί περισσότερο τις γυναίκες

Στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι έχουν μέχρι και τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο!

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) έχουν μέχρι και τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο! Τα σοκαριστικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal», με βασικό συγγραφέα τον καθηγητή Seungho Ryu της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Sungkyunkwan της Σεούλ.

Οπως τόνισε, ο HPV αποτελεί μια πολύ κοινή λοίμωξη, ενώ είναι γνωστό ότι κάποια από τα στελέχη του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα, προηγούμενη έρευνα απέδειξε ότι ο HPV μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία επικίνδυνης πλάκας στις αρτηρίες, ωστόσο η παρούσα δείχνει με σαφήνεια τη σύνδεση μεταξύ της λοίμωξης HPV και των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κύρια αιτία θανάτου

«Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους στον έλεγχο των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις -όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης-, οι καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να αποτελούν κύρια αιτία θανάτου. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου δεν εξηγούν όλες τις περιπτώσεις καρδιοπάθειας, περίπου το 20% εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν αυτά τα προβλήματα. Η παρατήρηση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να διερευνηθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην εξέταση της επίδρασης του HPV ως πιθανού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις» τόνισε.

Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν 163.250 νεαρές ή μεσήλικες Κορεάτισσες, οι οποίες δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, ενώ υποβλήθηκαν σε τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του τραχήλου της μήτρας για 13 στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV και επέστρεφαν για υγειονομικούς ελέγχους κάθε ή δύο χρόνια, με κατά μέσο όρο τα 8,5 χρόνια. Επειτα, τα αποτελέσματα των ελέγχων για τον HPV συνδυάστηκαν με εθνικά δεδομένα για θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Ως αποτέλεσμα φάνηκε ότι στην ομάδα των νεαρών υγιών γυναικών ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν γενικά χαμηλός (9,1 στις 100.000 συνολικά), ωστόσο, αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί με επικίνδυνα στελέχη HPV είχαν 3,91 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης αρτηριών, 3,74 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 5,86 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί από HPV!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα