Κρυφά μέτρα που πονάνε!

Τη… μισή αλήθεια είπε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τα νέα μέτρα-θηλιά στον λαιμό εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτά που κρύβουν είναι σκληρά μέτρα, όπως η κατάργηση επιδομάτων και δώρων στο Δημόσιο, η μείωση στο αφορολόγητο των ακινήτων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Ειδικότερα:

1. Από τα 6,4 δισ. ευρώ μέτρα που ανακοινώθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών προσδιόρισε μόνο τα 4,8 δισ. ευρώ. Αφησε 1,6 δισ. ευρώ εκτός ανακοινώσεων, θέλοντας να τα διαπραγματευτεί με την τρόικα, που ήρθε σήμερα στην Αθήνα για επανέλεγχο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Πλαισίου. Από την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, σε διαδοχικές συσκέψεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι επιτελείς του έχουν καταλήξει στην κατάργηση του επιδόματος αδείας, Πάσχα και δώρου Χριστουγέννων στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία πράξη της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Τέλος λοιπόν και στα 250 ευρώ επίδομα Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ επίδομα Χριστουγέννων που δίνονται στους υπαλλήλους με μηνιαίες μεικτές αμοιβές κάτω των 3.000 ευρώ. Η κατάργηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Το όφελος για το δημόσια ταμεία ανέρχεται στα 500.000.000-700.000.000 ευρώ.

2. Η αλλαγή στο αφορολόγητο της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στο να πληρώσουν φόρο. Το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί και θα μετατραπεί από ατομικό σε οικογενειακό. Ετσι, ενώ έως τώρα ήταν 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, το νέο αφορολόγητο αναμένεται να είναι στα 250.000 ευρώ, και όχι ατομικό, αλλά οικογενειακό. Η παράλληλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως το φθινόπωρο θα οδηγήσει στην πόρτα της Εφορίας τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας.

3. Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Το βασικό σενάριο που έχει προταθεί είναι να μειωθεί λίγο ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης και να υπάρξει ισορροπία τιμής θέρμανσης και κίνησης στο 1 ευρώ και 30 λεπτά το λίτρο. Αυτό θα αυξήσει τη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 40%.

4. Η μείωση του αφορολογήτου από τα 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ και η άμεση ισχύς του μέτρου από φέτος. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, λόγω αυτόματης αύξησης της παρακράτησης φόρου. Με επιβολή συντελεστή 10% στο τμήμα του αφορολογήτου που θα φορολογηθεί προκύπτει αύξηση φόρου κατά 600 ευρώ ετησίως, που για τον μισθωτό του ιδιωτικού τομέα μεταφράζεται σε επιπλέον παρακράτηση 42,2 ευρώ τον μήνα, ενώ στο Δημόσιο η μείωση θα φτάσει τα 49,2 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Στο στόχαστρο και οι γυναίκες που βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη λόγω ανήλικων παιδιών στην πρώτη περίπτωση και λόγω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στη δεύτερη, σε ηλικία κάτω των 60 ετών. Τώρα κινδυνεύουν με επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις, που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των συντάξεών τους. Το μέτρο χτυπάει κυρίως γυναίκες που έκαναν χρήση όλα τα προηγούμενα χρόνια ευεργετικών διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου και είτε αποχωρούσαν από τη εργασία τους με μειωμένη σύνταξη, έχοντας ανήλικο παιδί, ή έπαιρναν πλήρη σύνταξη από το 50ό ή το 55ο έτος της ηλικίας τους. Αφορά κυρίως γυναίκες στα Σώματα Ασφαλείας (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα), στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και όσες βγήκαν στη σύνταξη από τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα).

Η εισφορά στις συντάξεις θα επιβληθεί στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη από ένα όριο και πάνω, χωρίς όμως ακόμα να προσδιορίζεται το ποσό. Ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας» κάνουν λόγο για όριο κοντά στα 1.700 ευρώ, πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η ειδική εισφορά, γεγονός που σημαίνει ότι το μέτρο «χτυπά» μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων γυναικών από τους παραπάνω τομείς, σχεδόν το 75%. Η ειδική εισφορά που θα επιβληθεί θα είναι στη λογική του ΛΑΦΚΑ και θα υπάρχουν δύο κατηγορίες εισφοράς, που θα κυμαίνονται από 3% έως 5%.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει αποδεχθεί την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για ενσωμάτωση του οικογενειακού επιδόματος στον υπολογισμό της σύνταξης, με βάση την οποία θα επιβάλλεται το ανώτατο πλαφόν των συνταξιούχων με ανήλικα παιδιά σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Το πλαφόν είναι τα 2.775 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα υποστεί μια μείωση σύνταξης που φτάνει και τα 200 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει συνολική μείωση του πλαφόν στα 2.500 ευρώ σε πρώτη φάση. Το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση όμως είναι ότι οι συντάξεις έχουν πληρωθεί, μέσω εισφορών, από τους ίδιους τους πολίτες-δικαιούχους, συνεπώς τίθεται ένα σοβαρό θέμα συνταγματικότητας των εν λόγω μέτρων. Αλλωστε, αντίστοιχη προσπάθεια που είχε γίνει με νόμο του 1992 (ν. 2082) κατέπεσε στο Διοικητικό Εφετείο, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη νομολογία να καταστεί ανενεργή και να μην εφαρμοστεί ποτέ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα