Νέα τροπή, η οποία επιτείνει το «μυστήριο», παίρνει η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το USB που παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο φέρει «ημερομηνία γέννησης» την 8η Ιουλίου 2011! Αυτό προκύπτει από έγγραφο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αποτελεί εκτύπωση της πρώτης σελίδας, η οποία απεικονίζει την ημερομηνία και την ώρα της αντιγραφής στο στικάκι. Εάν ισχύει αυτό, αυτομάτως συνάγονται δύο συμπεράσματα που βάζουν στο κάδρο τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και βγάζουν από αυτό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρώτον, ότι το επίμαχο στικάκι δεν αποτελεί την πρώτη αντιγραφή της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά τουλάχιστον τη δεύτερη, με δεδομένο ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει παραδεχτεί ότι, με εντολή του, κάπου στα τέλη του 2010 το «πρωτότυπο» CD αντιγράφτηκε σε USB. Δεύτερον, ότι ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, που εκείνη τη χρονική περίοδο είχε τη λίστα, έκανε ένα αντίγραφο και το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο. Το γεγονός αυτό αφήνει έκθετο τον κ. Διώτη, ο οποίος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υποστήριζε ότι η μόνη εμπλοκή που έχει στην υπόθεση ήταν ότι πήρε το στικάκι στα μέσα Ιουνίου από τον κ. Παπακωνσταντίνου και το παρέδωσε έπειτα από ενάμιση μήνα στον κ. Βενιζέλο χωρίς, όπως ανέφερε, να κρατήσει αντίγραφο. Η αποκάλυψη αυτή εξηγεί ίσως το γεγονός ότι ο κ.Διώτης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ως «ύποπτος» και για το αδίκημα της «νόθευσης εγγράφου από κοινού» την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα, ενώπιον των εισαγγελέων θα προσέλθη και ο Ιωάννης Καπελέρης. Καταθέσεις θα δώσουν, ως μάρτυρες όμως, και δύο μετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την κατάθεση της διευθύντριας του γραφείου του, η οποία φέρεται να είπε ότι είχαν ειδικές γνώσεις πληροφορικής και πιθανολόγησε ότι ίσως ο πρώην υπουργός απευθύνθηκε σε αυτούς.
Υπομνήματα
Εν τω μεταξύ, υπομνήματα έγγραφων εξηγήσεων κατέθεσαν χθες στους οικονομικούς εισαγγελείς η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο άνδρας της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης. Και οι τρεις υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα προέρχονται από νόμιμα και φορολογημένα εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν είχαν κανένα κίνητρο να ζητήσουν την αφαίρεση των ονομάτων τους από το επίμαχο αρχείο. Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού ανέφερε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με «το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω από αυτή την υπόθεση». Εκείνη και ο σύζυγός της υποστηρίζουν ότι από τις φορολογικές δηλώσεις τους προκύπτουν εισοδήματα άνω των 10.000.000 ευρώ και συνεπώς δικαιολογείται το ύψος (1.222.335 δολάρια) της κατάθεσής τους. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ρωσσώνης φέρεται να υποστήριξε ότι άνοιξε τον επίμαχο λογαριασμό το 1997 ή το 1998 και τον έκλεισε το 2005, όταν, εκμεταλλευόμενος νόμο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, μετέφερε στην Ελλάδα καταθέσεις ύψους 750.000 ευρώ και 150.000 δολαρίων, πληρώνοντας τον φόρο που του αναλογούσε.
Την ίδια στιγμή, «κόκκινη κάρτα» έβγαλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στον Αρειο Πάγο, καθώς, με χθεσινό τους έγγραφο, ζητούν διευκρινήσεις από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή σχετικά με την παραγγελία του για εξέταση του USB από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο έγγραφό τους, σύμφωνα με πληροφορίες, παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το «στικάκι εξετάστηκε από ειδικούς του ΣΔΟΕ». Πληροφορίες αναφέρουν ότι -ίσως και σήμερα- θα κληθεί από τον κ. Παντελή ο επικεφαλής της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.
Βάσω Παλαιού

