Σε… φωλιά του «δράκου» θέλει να μετατρέψει η κυβέρνηση την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες πραγματοποίησαν ταξίδι-αστραπή στη Ρόδο τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όσο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να υποδεχτούν τον πρόεδρο της Κίνας που παρέμεινε -για ιδιωτική επίσκεψη- για λίγες ώρες στο σμαραγδένιο νησί. Από τη μεριά του, βέβαια, ο Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση που είχε στη Ρόδο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια δήλωσε εθελοντής, προκειμένου να προωθήσει τον ελληνικό τουρισμό στην Κίνα.
Λίγη ώρα αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε για μιάμιση περίπου ώρα (από 45 λεπτά που ήταν προγραμματισμένη) στο Καστέλο της Ρόδου τον Κινέζο πρόεδρο και του είπε ότι, εάν επικρατούσαν ακόμα οι αξίες των πολιτισμών μας, δηλαδή η Δικαιοσύνη, το μέτρο, η αρμονία και ο αλτρουισμός, ίσως τα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκυρίας να μην υπήρχαν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή με υψηλό δείκτη αστάθειας, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι η πιο φιλόξενη χώρα για την Κίνα στην Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας ότι η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας θα διευρύνεται συνεχώς, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω ώθηση στις διμερείς σχέσεις (όπως για παράδειγμα με τον ανεφοδιασμό και τη συντήρηση πολεμικών πλοίων της Κίνας που πλέουν στην περιοχή) θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καλωσορίσει τον Κινέζο πρόεδρο λέγοντας του ότι στη Ρόδο παίρνει μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού, καθώς «το νησί είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, ενός τομέα στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε».
Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε τον Κάρολο Παπούλια σημαντικό πολιτικό και παλιό φίλο της Κίνας, τονίζοντας ότι ο ίδιος αποδίδει «μεγάλη σημασία» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος της Κίνας είχε φτάσει στη Ρόδο λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι της Κυριακής και αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Ν. Ελευθερόγλου


