Τις τεχνικές λεπτομέρειες της δίμηνης παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου έως το τέλος Φεβρουαρίου καλούνται να καθορίσουν σήμερα οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), έχοντας στα χέρια τους το σχετικό αίτημα που υπέβαλε επίσημα χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ωστόσο, η παράταση αυτή είναι πιθανόν να μην είναι η τελευταία, αν η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αποβεί άκαρπη και οδηγήσει έτσι σε πρόωρες εκλογές/
Μαζί με τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου η κυβέρνηση ζητά την ένταξη της χώρας μας στην αυστηρή πιστοληπτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Οι αποφάσεις για την υπαγωγή στην ECCL δεν πρόκειται, όμως, να ληφθούν από το Eurogroup χωρίς να ολοκληρωθεί προηγουμένως ο τρέχων έλεγχος της τρόικας. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση θα «παγώσει» σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, άρα όλος ο σχεδιασμός ενδέχεται να επανεξεταστεί. Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, στις 26 Ιανουαρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου.
Σε πρώτη φάση, το σημερινό Euro Working Group θα δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκριθεί η παράταση του Μνημονίου ως το τέλος Φεβρουαρίου από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, τα οποία θα έχουν στα χέρια τους την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας με τα μέτρα που εκκρεμούν προς υλοποίηση από την Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι το θέμα θα τεθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Σχολιάζοντας την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν προκάλεσε έκπληξη και τη χαρακτήρισε «καλή απόφαση», αλλά υπενθύμισε με νόημα ότι παρόμοια κατάσταση «βιώσαμε στο Συμβούλιο των Κανών, όταν διαπραγματευτήκαμε για το δημοψήφισμα με την κυβέρνηση Παπανδρέου». Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε: «Εχω την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς ξέρει πού πηγαίνει. Οποια κι αν είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς απ’ ό,τι σήμερα».



