Μετά τη χθεσινή συνάντηση ο κεντροδεξιός ηγέτης θα ζητήσει εντός των ημερών την ψήφο εμπιστοσύνης
Από την
Κατερίνα Στυλιανέα
Για δεύτερη φορά στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία (και τρίτη σε 11 μήνες) ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας υποδέχθηκε χθες τον κεντροδεξιό ηγέτη για να του δώσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός ως τώρα και πλέον εντολοδόχος πρωθυπουργός, θα ζητήσει εκ νέου -εντός των ημερών και πάντως πριν από τις 31/10- την ψήφο εμπιστοσύνης από το 350μελές κοινοβούλιο στο οποίο το Λαϊκό Κόμμα ελέγχει τις 123 έδρες. Ομως αυτή τη φορά θα μπορέσει να συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία, καθώς οι 90 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα απέχουν από την ψηφοφορία.
Μια απόφαση που έλαβαν οι Σοσιαλιστές την περασμένη Κυριακή -έχοντας προηγουμένως εκτοπίσει από τη δική τους ηγεσία τον Πέδρο Σάντσεθ- και η οποία έχει σχηματίσει ήδη ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματός τους.
Οι Ποδέμος
Παρότι η απόφαση των Σοσιαλιστών υπαγορεύτηκε από τον φόβο μεγάλης εκλογικής αποδυνάμωσης που θα προκαλούσε μια νέα προσφυγή στις κάλπες, τη ζημιά δεν φαίνεται να την αποφεύγουν, με τους Αριστερούς Ποδέμος να καρπώνονται ήδη οφέλη από τη μεθόδευση με την οποία το PSOE ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα περίοδο κεντροδεξιάς διακυβέρνησης.
Ο Ραχόι φρόντισε χθες να υπενθυμίσει μετά τη συνάντησή του με τον Φίλιππο ότι το κόμμα του δικαιωματικά θα κυβερνήσει ως πρώτη πολιτική δύναμη, παρ’ όλα αυτά παραδέχθηκε ότι θα πρόκειται για «κυβέρνηση μειοψηφίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις δυσκολίες να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία, κυρίως όμως να περάσει τα δύσκολα νομοθετήματα που έχει μπροστά της. Ενδεικτική των δυσκολιών ήταν η χθεσινή δήλωση του μεταβατικού προέδρου των Σοσιαλιστών Χαβιέρ Φερνάντεθ ότι το PSOE δεν προτίθεται να εγκρίνει οποιοδήποτε προσχέδιο προϋπολογισμού.
Από την άλλη ο Ραχόι διατηρεί το πλεονέκτημα της πλειοψηφίας στην Γερουσία (151 στις 266 έδρες), που μπορεί να καθυστερήσει τυχόν διαδικασία αμφισβήτησης της κυβέρνησης. Η δε μομφή για αντικατάσταση του πρωθυπουργού είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όποιοι αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων για τον αντικαταστάτη του, κάτι για το οποίο είναι απίθανο να υπάρξει συνεννόηση της αντιπολίτευσης στο προσεχές διάστημα.



