Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τον πολύνεκρο σεισμό του Αματρίτσε στην κεντρική Ιταλία, όπου 300 άνθρωποι χάθηκαν σε μια βιβλική καταστροφή, και ο Εγκέλαδος χτύπησε και πάλι χθες την Ιταλία, τουλάχιστον δύο φορές, τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αυτό είχε συνέπεια να μην μπορούν να επιβεβαιωθούν κατά τις πρώτες ώρες οι πληροφορίες για «εικόνες Αποκάλυψης» και «νέα βιβλική καταστροφή», τις οποίες μετέφεραν αποσπασματικά μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης κάτοικοι και παράγοντες της περιοχής.
Αυτή τη φορά το επίκεντρο των δύο μεγάλων δονήσεων ήταν 66 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια και περίπου στην ίδια απόσταση βορειοανατολικά της Ρώμης, όπου επίσης έγιναν αισθητές οι «επισκέψεις» του Εγκέλαδου. Η πρώτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος εννέα χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 19.10 το απόγευμα και η δεύτερη, έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περίπου στο ίδιο σημείο δύο ώρες αργότερα, με ανάλογο εστιακό βάθος. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί ακόμα και στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία! Το Ελληνικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε και μια τρίτη σεισμική δόνηση, ανάλογης έντασης, αλλά νοτιότερα, κοντά στο Μπάρι. Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για πιθανή ενεργοποίηση νέου ρήγματος, που θα προκαλέσει «ντόμινο νέων σεισμών».
Χαοτική κατάσταση
Η πολιτική προστασία της Ιταλίας κινητοποιήθηκε άμεσα, μεταξύ άλλων και για να αποτρέψει τη σύγχυση που προκάλεσαν εν μέσω της χαοτικής κατάστασης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα, αλλά η αναζήτηση τυχόν τραυματιών όπως και ο απολογισμός των ζημιών αναμενόταν να πάρουν αρκετές ώρες για να ολοκληρωθούν. Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν μικρό αριθμό τραυματιών αλλά σημαντικές ζημιές, κυρίως στην περιοχή του Καστελσαντάντζελο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, της Ουσίτα και του Βίσο. Ο δεύτερος σεισμός προκάλεσε μπλακάουτ, εντείνοντας τον πανικό του κόσμου, που παρέμεινε όλη τη νύχτα στους δρόμους. Τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Το κτίριο του υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.
