Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημοσκοπική πτώση, την οποία κανείς σχηματισμός του χώρου δεν καρπώνεται, όλα δείχνουν ότι σύντομα (υποχρεωτικά) θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για κοινή πορεία
Σ ωσίβιο σωτηρίας ψάχνουν απεγνωσμένα στην Κεντροαριστερά, αφού ο κατακερματισμός των δυνάμεων οδηγεί αρκετούς εκτός πολιτικής σκηνής και στο περιθώριο. Μολονότι, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανή δημοσκοπική πτώση, κανένα κόμμα του χώρου δεν παρουσιάζει άνοδο, κάτι το οποίο αναγκάζει (θέλοντας και μη) τους εμπλεκομένους να εκκινήσουν έναν νέο γύρο «διαπραγματεύσεων».
Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι και αυτός θα πέσει… στα βράχια, καθώς οι προσωπικές στρατηγικές, κυρίως των αρχηγών, λειτουργούν ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης είναι πολλά, όπως για παράδειγμα τα χρέη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία αγγίζουν τα 220.000.000 ευρώ.
Αναγκαίο κακό
Ειδικότερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, αν και έχει το πάνω χέρι, με δεδομένο ότι η είσοδός της στη Βουλή δεν θα πρέπει να αμφισβητείται, επιθυμεί στην επόμενη εκλογική μάχη να βρεθεί με διψήφια ποσοστά. Αυτό, ωστόσο, από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη, αποτελεί προς στιγμήν… όνειρο.
Ως εκ τούτου και η ίδια θεωρεί αναγκαίο κακό τη σύμπραξη τόσο με τη ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Επειδή, όμως, ξεκινά από θέση ισχύος θέλει το «παιχνίδι» να γίνει με τους δικούς της όρους, δηλαδή να παραμείνει πάση θυσία στην προεδρία του νέου σχηματισμού. Από την άλλη, πάλι, έχει να αντιμετωπίσει και την εσωκομματική γκρίνια, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν θέλουν ούτε καν να ακούν το όνομα «Γιώργος Παπανδρέου».
Ενδεικτική, άλλωστε, είναι η πρόσφατη αποστασιοποίηση του «βενιζελικού» Γιάννη Δατσέρη, την ώρα που ο Ε. Βενιζέλος «βράζει» βλέποντας το «φλερτ» με τον Γ. Παπανδρέου. Η κόντρα των δύο δεν έχει κοπάσει, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους, με τον ίδιο βέβαια στόχο: να δικαιωθούν.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, βλέποντας ότι το ΚΙΔΗΣΟ δεν καταγράφεται καν στις δημοσκοπήσεις (!), αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του, ώστε να διασωθεί. Αντιλαμβανόμενος δε ότι δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει από τη Φώφη Γεννηματά την αρχηγία της νέας παράταξης, διεμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ότι στόχος του είναι να διατηρήσει την αυτονομία του. Τόνισε, μάλιστα, ότι ενδεχόμενη συμπόρευση «πρέπει να βασιστεί σε μια πολιτική συμφωνία για το πού πάει η χώρα, ποια είναι τα πραγματικά αίτια της κρίσης και ποιες οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε – διατηρώντας την οργανωτική μας αυτονομία», κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα ρόλο.
Οι μεμονωμένοι που «παίζουν» σε πολλά ταμπλό
Και, μέσα σε όλα αυτά, μεμονωμένα πρόσωπα, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης με την Επόμενη Ελλάδα, αλλά και ο προσφάτως διαγραφείς από το κόμμα που ίδρυσε Χάρης Θεοχάρης βρίσκονται σε αναζήτηση νέας στέγης και ρόλου για την επόμενη ημέρα. Και οι τρεις βρίσκονται εδώ και αρκετό διάστημα σε ζυμώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας αυτόνομος πόλος απέναντι στον συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τόσο η Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Χ. Θεοχάρης δεν κλείνουν επιμελώς την πόρτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε περίπτωση που μείνουν μετέωροι!
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενταθούν οι συναντήσεις, αλλά και τα κείμενα για την Κεντροαριστέρα. Ηδη, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει γράψει το δικό του μανιφέστο σχετικά με την κατάσταση της χώρας και τα επόμενα βήματα, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η χώρα στο πρώτο Μνημόνιο, ενώ για ακόμα μία φορά ο πρώην πρωθυπουργός θα ρίχνει τις ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή. Σε άλλο σημείο θα γίνεται αναφορά στον τρόπο, αλλά και στον χρόνο που θα γίνουν οι νέες συνεργασίες ανάμεσα στα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο κείμενο πρόκειται να αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τη Φώφη Γεννηματά στο επικείμενο ραντεβού τους, από το οποίο θα κριθούν αρκετά, είτε θετικά είτε αρνητικά.

