«Η Ελλάδα στα καλύτερά της»

Τα 129 αριστουργήματα της έκθεσης «εmotions» αποδεικνύουν πόσο διαχρονικά είναι τα συναισθήματα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Κι όμως, τα «πάθη της ψυχής» μπορούν να απεικονιστούν. Μια επίσκεψη στην άκρως εντυπωσιακή έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, με τίτλο «εmotions. Ενας κόσμος συναισθημάτων», η οποία από σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να «βυθιστεί» στην άβυσσο των συναισθημάτων των αρχαίων Ελλήνων, είναι αρκετή για να μας πείσει πως η οργή, το πάθος, η θλίψη και το μίσος είναι αισθήματα που μένουν διαχρονικά ίδια.

Συνολικά 129 αριστουργήματα, από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα του πλανήτη, βρίσκονται από σήμερα επισήμως στις προθήκες του Μουσείου της Ακρόπολης, σε μια παρουσίαση που πριν από λίγο καιρό απόλαυσαν χιλιάδες επισκέπτες στη Νέα Υόρκη και έχει ως αποστολή να μας αποκαλύψει τα συναισθήματα που κάποτε κυρίευαν τον αρχαίο κόσμο.

Οπως παραδέχθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, η έκθεση αυτή κατάφερε να στηθεί σε πολύ λίγο χρόνο. Ο τελευταίος εγκιβωτισμός αντικειμένου, άλλωστε, έγινε μόλις πριν από μία εβδομάδα. «Ηταν μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία» ανέφερε. «Για να “κουμπώσουν” ακριβώς τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει σωστές μετρήσεις και να μην παρεκκλίνουμε καθόλου. Η έκθεση στήθηκε ακολουθώντας βασικά την ίδια λογική με εκείνη της Νέας Υόρκης».
Μια κόκκινη σπείρα περιβάλλει τα δύο κεντρικά κεντρικά εκθέματα της παρουσίασης. Πρόκειται για δύο εντυπωσιακά αγάλματα, εκείνο που απεικονίζει τον «Ερωτα», αντίγραφο έργου του Λυσίππου από το Μουσείο του Λούβρου, αλλά και ο «Πόθος», αντίγραφο του έργου του Σκόπα από το Μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης.

Ακολουθώντας κυκλική πορεία, ο επισκέπτης κάνει έναν περίπατο και θαυμάζει τα εξαιρετικά αντικείμενα, τα οποία φιλοξενούνται μέσα σε ομοιόμορφες προθήκες.

Οι ενότητες

Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι πέντε. Η πρώτη είναι «Η τέχνη των συναισθημάτων – τα συναισθήματα στην τέχνη», ενώ η δεύτερη «Οι χώροι των συναισθημάτων», που διαρθρώνεται σε πέντε υποενότητες. Οι υπόλοιπες τρεις ενότητες είναι «Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα», «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και «Μήδεια».

«Οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια συναισθήματα. Ελάχιστα διαφέρουν. Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε» υποστήριξε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, τονίζοντας πως η έκθεση αυτή -κατά την παρουσίασή της στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Αθήνα- έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να δει πώς μοιάζει η Ελλάδα στα καλύτερά της.

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα έργα που θα δει κανείς είναι η τοιχογραφία με παράσταση της Ιφιγένειας, η οποία «ταξίδεψε» στην Αθήνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και φιλοξενείται σε ειδικό χώρο. Ακόμη, παρουσιάζεται ένας αμφορέας από τη Βασιλεία, στην επιφάνεια του οποίου βλέπουμε τον Αχιλλέα να παίζει πεσσούς με τον Αίαντα. Ο Αχιλλέας, σκυφτός και σίγουρος για τον εαυτό του, κάνει αποφασιστικά τη νικηφόρα κίνηση, την ώρα που ο Αίας υψώνει το δόρυ του απειλητικά και χειρονομεί έντονα.

Τα αντικρουόμενα συναισθήματα της οργής και της ευφορίας «γεμίζουν» τον χώρο. Εντυπωσιακά είναι και ο κρατήρας με τον Μύθο της Μήδειας, ο οποίος ανήκει στις συλλογές της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, αλλά και η λήκυθος με τον Φιλοκτήτη στη Λήμνο, από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Το ενδιαφέρον είναι πως η έκθεση συνοδεύεται και από μεγάλα κείμενα, στα οποία αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο, ενώ σε διάφορα σημεία της αίθουσας έχουν τοποθετηθεί συνολικά 12 tablets, τα οποία προβάλλουν βίντεο σχετικά με τα έργα. Αξίζει να τονιστεί πως την έκθεση έχουν επιμεληθεί ο καθηγητής Αγγελος Χανιώτης, ο επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς και ο καθηγητής Ιωάννης Μυλωνόπουλος.

•Info: Η έκθεση με τίτλο «εmotions. Ενας κόσμος συναισθημάτων» ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό και θα παραμείνει στο Μουσείο της Ακρόπολης έως και τις 19 Νοεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα