«Ιερές» προσφυγές για αναδρομικά και δώρα

Μαζικές αγωγές από τους κληρικούς για να μη χαθούν όσα «πήραν» τα ΜνημόνιαΤη νομική οδό για τη διεκδίκηση αναδρομικών, δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα) και επιδόματος αδείας ακολουθούν μαζικά και οι κληρικοί, όπως και πολλοί άλλοι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τη δικαστική διεκδίκηση ανακοίνωσε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), σημειώνοντας ότι οι ιερείς έπραξαν όπως ακριβώς «σχεδόν όλοι οι δημοσιοϋπαλληλικοί κλάδοι σήμερα στην πατρίδα μας», ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και δεκάδων κατώτερων δικαστηρίων «που πρόσφατα δικαίωσαν μαζικά, όλες τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων».

Οι κληρικοί αναφέρουν ότι απευθύνθηκαν στον νομικό τους σύμβουλο Αλέξη Μητρόπουλο. 

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τον ίδιο και τους συνεργάτες του προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των κληρικών αναφορικά με τη συγκεκριμένη διεκδίκηση» τόνισε.

Τη δικαστική προσφυγή τους σχολίασε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής: «Εμείς διεκδικούμε ό,τι ακριβώς και όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, που τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν περικοπές στις απολαβές τους λόγω των Μνημονίων, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο».

Η οδηγία που έλαβε ο ΙΣΚΕ είναι μέχρι το τέλος του έτους, και αν είναι εφικτό μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2018, «να καταθέσουμε και να κοινοποιήσουμε τις αγωγές διεκδίκησης αναδρομικών, αλλιώς μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να έχουμε υποβάλει αιτήσεις διακοπής της παραγραφής με δικαίωμα να εγείρουμε τις αγωγές μέχρι τον Ιούνιο του 2019».

Οι κληρικοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο δικαστικός αγώνας τους «θα έχει οπωσδήποτε αίσιο τέλος, με πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και θεσμικά, σε μια κρίσιμη φάση για το μέλλον το δικό μας, των οικογενειών μας και της Εκκλησίας εν γένει».

Ο ΙΣΚΕ ζητά την έγκαιρη και μαζική ανταπόκριση των κληρικών «στον αγώνα που θα δώσουμε» και αναφέρει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη διαδικασία διεκδίκησης (αίτηση/προσωπικά στοιχεία, εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής, σύμβαση εντολής – παράσταση δίκης, μισθοδοτική κατάσταση δώρων και επιδόματος αδείας του 2012).

—-

Συστήνουν εκκλησιαστική ομάδα διαχείρισης της συμφωνίας με τον Τσίπρα

Ενημερωτικό χαρακτήρα αναμένεται να έχει η σημερινή συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η πρώτη μετά την αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών, που συνεχίζει να προκαλεί πολυεπίπεδες πολιτικές και εκκλησιαστικές αντιδράσεις.

Σήμερα αναμένεται να οριστούν τα μέλη της επιτροπής που θα διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, με οδικό χάρτη την ομόφωνη απόφαση και τις «κόκκινες γραμμές» της πρόσφατης συνεδρίασης της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναμένεται να περιγράψει την πορεία των συνομιλιών με την κυβέρνηση και με τους εκπροσώπους των κληρικών.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Κώστα Γαβρόγλου στην Αρχιεπισκοπή παρόντες ήταν και οι μητροπολίτες Ελασσώνος Χαρίτωνας και Γρεβενών Δαυίδ, οι οποίοι, αν κριθεί απαραίτητο, μπορούν να συνδράμουν τον κ. Ιερώνυμο στην παροχή περισσότερων λεπτομερειών προς τους συνοδικούς μητροπολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξουν» σύντομα οι διαπραγματεύσεις με βάση το αρχικό κείμενο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου, το οποίο μπορεί να δεχθεί κάποιες τροποποιήσεις που να ικανοποιούν την Εκκλησία. Στην αντίπερα όχθη, οι κληρικοί εμμένουν σθεναρά στην άρνηση να ανοίξει το θέμα της μισθοδοσίας τους με βάση την απόφαση της Ιεραρχίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επιλογή των προσώπων που θα συγκροτήσουν την επιτροπή διαπραγματεύσεων της Ιεράς Συνόδου. 

Η ανθρωπογεωγραφία και το μείγμα των τάσεων που θα εκπροσωπηθούν αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρο. Σχεδόν δεδομένη θεωρείται από εκκλησιαστικούς κύκλους η συμμετοχή και του μέλους της ΔΙΣ, μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, ο οποίος έχει υπερασπιστεί σθεναρά τη συμφωνία και τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου.

Ερώτημα παραμένει ποιοι άλλοι μητροπολίτες και με ποια κριτήρια θα συμμετάσχουν στη σύνθεσή της και αν αυτούς θα τους επικουρήσουν τελικά και λαϊκοί τεχνοκράτες. 

«Κοινωνικό ρατσισμό» χαρακτήρισε η Εκκλησία της Κρήτης τη στοχοποίηση των κληρικών, υπογραμμίζοντας ότι η μισθοδοσία τους, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αποτελεί μόνο το 1,3% των δαπανών όλου του δημόσιου τομέα. Αντιπροσωπία της επαρχιακής συνόδου θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Α. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα