Η γιάφκα-γκαράζ στο κέντρο και ο (έμπειρος) βομβιστής!

Τα κοινά στοιχεία των επιθέσεων σε Σκάι και Εφετείο που δείχνουν την ΟΛΑ και η αναζήτηση του κρησφύγετου που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτεςΑπό τους 
Θεοδόση Πάνου,
Σπύρο Μουζακίτη

Γιάφκα-γκαράζ στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τρομοκράτες ετοιμάζουν με κάθε λεπτομέρεια τις επόμενες κινήσεις τους, ψάχνουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, τη στιγμή που φαίνεται πως οι Αρχές έχουν «δέσει» πως πίσω από τη βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στα γραφεία του Σκάι βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αντιτρομοκρατική δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες της επίθεσης κατά του Σκάι με το ισχυρό χτύπημα που έγινε, έναν χρόνο νωρίτερα, στο κτίριο του Εφετείου, επί της οδού Λουκάρεως. Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα έγινε και τις δύο φορές με επαγγελματικό τρόπο, με το μέλος της οργάνωσης να επαναλαμβάνει αρκετές φορές τη φράση «προσοχή, δεν είναι φάρσα», ενώ οι εκρήξεις ήταν και στις δύο περιπτώσεις ιδιαίτερα ισχυρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές φαίνεται πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται τουλάχιστον επτά μέλη της οργάνωσης, ενώ έμπειρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν δεδομένο πως τουλάχιστον ένα μέλος της είναι ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Οι Αρχές θεωρούν πως η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών έχει γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί και ως γκαράζ, στον οποίο τοποθετούν τα οχήματα που πλέον χρησιμοποιούν στις τρομοκρατικές επιθέσεις τους. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί πως το αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο επί της οδού Ανθίου 7, στα Πετράλωνα, μετά την έκρηξη βόμβας στα γραφεία του Σκάι την περασμένη Δευτέρα, ήταν κλεμμένο από την περιοχή της Νέας Ιωνίας και συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου.

Μυστικότητα

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα έμπειρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, ότι οι τρομοκράτες έχουν έναν χώρο στον οποίο είχαν κρύψει το όχημα για όλο αυτό το διάστημα, ενώ του άλλαξαν και πινακίδες με… την ησυχία τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών χρησιμοποιούν όχημα για τις επιθέσεις τους, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχουν χώρο «αποθήκευσης» των αυτοκινήτων. Υπενθυμίζεται πως στα χτυπήματα στην οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι αλλά και στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό είχε χρησιμοποιηθεί ένα άσπρο βαν, το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί.

«Εργαστήριο»

Η γιάφκα-γκαράζ πάντως, την οποία ψάχνουν οι Αρχές, θεωρείται βέβαιο ότι λειτουργεί και ως πρότυπο εργαστήριο για την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς στις τελευταίες επιθέσεις της η τρομοκρατική οργάνωση έχει εξελίξει σημαντικά την τεχνογνωσία της σε αυτό τον τομέα. Γι’ αυτό θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο πως ένα από τα μέλη της ΟΛΑ είναι άνθρωπος με εμπειρία στην παρασκευή βομβών και οι Αρχές ερευνούν με κάθε λεπτομέρεια ποιο μπορεί να είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά και πώς βρέθηκε στην οργάνωση.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, άλλωστε, που εξερράγη στα γραφεία του Σκάι στο Φάληρο ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένος, με στρατιωτικές πλαστικές εκρηκτικές ύλες. Αλλο ένα στοιχείο που προκύπτει ύστερα από την επίθεση στον Σκάι είναι πως η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών έχει μία ιδιαίτερη… αδυναμία στον Δεκέμβριο. Κι αυτό διότι οι μισές από τις προηγούμενες επιθέσεις των τρομοκρατών είχαν γίνει τον συγκεκριμένο μήνα. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο χρονικό διάστημα που περνά ανάμεσα στα χτυπήματα δείχνει πως μελετούν πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους, χωρίς να βιάζονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η βόμβα στα γραφεία του Σκάι ήταν κατασκευασμένη από αμμωνιοδυναμίτιδα ή αλλιώς anfo (ονομάζεται και το εκρηκτικό των φτωχών), όπως και αυτή που είχε τοποθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 στο Εφετείο από τους τρομοκράτες της ΟΛΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη οργάνωση που χρησιμοποίησε αμμωνιοδυναμίτιδα ήταν ο Επαναστατικός Αγώνας. Στις αρχικές τους ενέργειες, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «χτυπούσαν» κυρίως με καλάσνικοφ, ωστόσο τελευταία έχουν αλλάξει τακτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρουκέτα με την οποία επιχείρησε αποτυχημένα η ΟΛΑ να πλήξει τις εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τον Ιανουάριο του 2014 εκτιμάται πως ήταν μια μορφή «εκπαίδευσης». Το μόνο που φανέρωνε την επίθεση τότε ήταν ένας κρατήρας που βρέθηκε στην περιοχή.

Η «Ολα» που έχει κάνει όλα τα χτυπήματά της (εκτός ενός) από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου

Το μέγεθος του χτυπήματος στο κτίριο του Σκάι στις 2.35 τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας έχει βάλει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών, καθώς πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση με πλούσιο… βιογραφικό σε αντίστοιχες επιθέσεις.
Η ΟΛΑ -που φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη… αδυναμία στον μήνα Δεκέμβριο- θεωρείται μετεξέλιξη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, στην οργάνωση ανήκουν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και κατηγορούμενοι του Ποινικού Δικαίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στην τρομοκρατική οργάνωση φαίνεται πως έχει μια γυναίκα, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε κατά το χτύπημα της ΟΛΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ αλλά και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Γραφεία Νέας Δημοκρατίας –
14 Ιανουαρίου 2013
Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, με στόχο τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού. Στις 2.30 τα ξημερώματα, οι τρομοκράτες κατέβηκαν από αυτοκίνητο και έριξαν βροχή πυροβολισμών κατά του κτιρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, κατάφεραν να πετύχουν το τζάμι στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κατά τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώθηκε τότε ότι οι σφαίρες δεν προέρχονταν μόνο από καλάσνικοφ, αλλά και από δεύτερο όπλο, ένα 38άρι Magnum Special.

Σπίτι Γερμανού πρέσβη –
30 Δεκεμβρίου 2013
Στο στόχαστρο των τρομοκρατών βρέθηκε η πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι. Οι δράστες έφτασαν στο σημείο στις 3.30 τα ξημερώματα με αυτοκίνητο και άρχισαν να πυροβολούν κατά ριπάς προς την οικία του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ. Η Αντιτρομοκρατική συνέλεξε περισσότερους από 60 κάλυκες, που παρέπεμπαν σε καλάσνικοφ. Τη στιγμή της επίθεσης μέσα στο φυλάκιο βρισκόταν ειδικός φρουρός, ο οποίος ωστόσο δεν τραυματίστηκε.

Εγκαταστάσεις Mercedes –
12 Ιανουαρίου 2014
Τα μέλη της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών είχαν εξαπολύσει ρουκέτα κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Μάλιστα, οι τρομοκράτες είχαν γνωστοποιήσει τη συγκεκριμένη επίθεση μέσω της προκήρυξης, στην οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για το χτύπημα στην οικία του Γερμανού πρέσβη. Ακολούθησαν έρευνες της Αντιτρομοκρατικής, στη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκε κρατήρας σε οικόπεδο στη Βαρυμπόμπη, πολύ κοντά στην κεντρική είσοδο της εταιρίας αυτοκινήτων.

Πρεσβεία Ισραήλ –
12 Δεκεμβρίου 2014
Οι τρομοκράτες βάζουν στο στόχαστρό τους την ισραηλινή πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό, στις 3 τα ξημερώματα. Εριξαν συνολικά 54 σφαίρες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Για ακόμη μία φορά οι δράστες χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ, ενώ από την επίθεση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, παρά μόνο υλικές ζημιές στον τοίχο και στα παράθυρα του κτιρίου.

Γραφεία ΣΕΒ –
24 Νοεμβρίου 2015
Επίθεση με βόμβα σημειώθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Οι τρομοκράτες είχαν κάνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών έως την έκρηξη. Το κείμενο ανάληψης ευθύνης δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου.

Υπουργείο Εργασίας –
12 Δεκεμβρίου 2016
Τα μέλη της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών τοποθέτησαν βόμβα σε σακίδιο που άφησαν έξω από το κτίριο του υπουργείου. Τότε η βόμβα δεν είχε εκραγεί, αφού είχαν επέμβει έγκαιρα οι Αρχές και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.
Η βόμβα κλειδώθηκε με λουκέτο μοτοσικλέτας στα κάγκελα έξω από το υπουργείο Εργασίας. Ερευνώντας τη συγκεκριμένη αποτυχημένη επίθεση, οι Αρχές είχαν αναφέρει ότι είχε χαρακτηριστικά «εκπαίδευσης», καθώς υπήρξαν λάθη, τα οποία δεν επέτρεψαν να υπάρξει έκρηξη.

Κτίριο Eurobank –
19 Απριλίου 2017
Ισχυρή βόμβα εξερράγη έξω από τα γραφεία της Eurobank στις 22.40, στην οδό Σανταρόζα 7 στην Αθήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο άνδρες είχαν αφήσει την τσάντα έξω από τα γραφεία και διέφυγαν με μηχανάκι.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ισχυρός και η έκρηξη ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στην πρόσοψη των γραφείων της τράπεζας και στα γύρω κτίρια.

Εφετείο Αθηνών –
22 Δεκεμβρίου 2017
Η ΟΛΑ είχε κάνει διπλό χτύπημα με βόμβα αλλά και πυροβολισμούς στο κτίριο του Εφετείου, στην οδό Λουκάρεως. Μάλιστα, οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ και κατά του φρουρού, χωρίς να τον πετύχουν.
Ο φύλακας είχε καταθέσει ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Διέφυγαν με όχημα, το οποίο λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για μια βόμβα κατασκευασμένη από αμμωνιοδυναμίτιδα ή αλλιώς anfo, η οποία τοποθετήθηκε ακριβώς στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου. Η έκρηξη προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα