Οι εκλογές Προέδρων που έμειναν στην Ιστορία

Από την αρπαγή της κάλπης, στο ρεκόρ συναίνεσης του Παπούλια

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Αν κάτι μας έμεινε έντονα από τη χθεσινοβραδινή μάχη για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι ο πολιτικός τζόγος που παίζεται γύρω από το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς είναι παραπάνω από εμφανές ότι τα κόμματα έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και στην προεδρική εκλογή του 2020.

Οι κινήσεις αυτές, ωστόσο, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν. Ανέκαθεν η εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας έβριθε από μπόλικο παρασκήνιο, πασπαλισμένο με ίντριγκες, ακόμη και πισώπλατα μαχαιρώματα. Εκκινώντας από τον Μιχάλη Στασινόπουλο, τον λεγόμενο «προσωρινό» πρόεδρο, ο οποίος εκλέχθηκε το 1974 με τις 206 ψήφους μόνο της… Ν.Δ. Η προεδρική θητεία του, πάντως, διήρκεσε λίγο, έως το 1975, οπότε το αξίωμα ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Ο τελευταίος, γνωστός και ως ο πρώτος πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, εξελέγη πάλι μόνο από τη Ν.Δ. με συνολικά 210 ψήφους. Τον διαδέχτηκε, φυσικά, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής με μια εκλογή-θρίλερ, καθώς η Ν.Δ. τότε διέθετε λιγότερες από 180 έδρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η στήριξη και από βουλευτές της Εθνικής Παράταξης, του ΚΟΔΗΣΟ και της ΕΔΗΚ.

Παραιτήθηκε ωστόσο πρόωρα, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αιφνιδίασε άπαντες, ανακοινώνοντας ότι πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για το ύπατο αξίωμα. Και φτάνουμε στη μακράν πιο επεισοδιακή εκλογή Προέδρου στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, με τις παλινωδίες των τριών διαδοχικών ψηφοφοριών στη Βουλή να έχουν μείνει στην Ιστορία, ειδικά για την κίνηση του Λευτέρη Καλογιάννη, γνωστού και ως «Καλπογιάννη», που άρπαξε την κάλπη και τη μετέφερε στα γραφεία της Ν.Δ.!

Το 1990 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρέτησε έως το 1995, όταν τον διαδέχτηκε στην Προεδρία ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Κάρολος Παπούλιας είναι εκείνος που κρατά φυσικά το ρεκόρ της «συναίνεσης», καθώς στις δύο προεδρικές εκλογές του 2005 και του 2010 έλαβε 279 και 266 ψήφους, αντίστοιχα. Ευρύτατη στήριξη έλαβε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος το 2015 εξελέγη με 233 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και τους ΑΝ.ΕΛ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα