Ασφυκτικός o θάνατος της Μαλένας και της Ιριδας

«Βίαιο μηχανισμό» δείχνει το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογρηά για τον τρόπο που πέθαναν τα δύο παιδιά

Στην κορύφωσή του φτάνει το θρίλερ που εκτυλίσσεται με την υπόθεση της Πάτρας, αφού χθες παραδόθηκε το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά για τον θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, Μαλένας και Ιριδας, με το «μπαλάκι» να βρίσκεται πλέον στα χέρια των ανδρών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Με οδηγό τις φωτογραφίες από τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας και το ματωμένο πανάκι της Ιριδας, οι δύο έμπειροι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος των δύο μικρότερων παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη ήταν ασφυκτικός και κάνουν λόγο για «βίαιο μηχανισμό» που επέφερε το μοιραίο.

Ωστόσο, δεν κάνουν σαφή τον μηχανισμό με τον οποίο το ανθρώπινο χέρι στέρησε τη ζωή από τα δύο αγγελούδια.

Οι έντονες αλλοιώσεις στο ήπαρ της Μαλένας αλλά και οι κηλίδες υποξυγοναιμίας που εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο του παιδιού αποτελούν σαφή ένδειξη ασφυκτικού θανάτου και, μάλιστα, από εξωγενή παράγοντα και όχι παθολογικό. Το ίδιο, ωστόσο, φαίνεται να ισχύει και για τον θάνατο του βρέφους της οικογένειας.

Οι ιατροδικαστές συμπέραναν πως και για το βρέφος της οικογένειας ισχύει ο βίαιος μηχανισμός θανάτου, με γνώμονα «τις κακώσεις που εντοπίστηκαν στο στοματικό βλεννογόνο άνω χείλους κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Ιριδας και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το πανάκι που είχε ικανή ποσότητα αίματος». Οι επαναληπτικές εξετάσεις που έγιναν στα τοξικολογικά εργαστήρια του ΑΠΘ δεν συνέδεσαν τους θανάτους των κοριτσιών με κάποια ύποπτη ουσία, όπως η κεταμίνη, ωστόσο αυτό ήταν κάτι που πιθανότατα ανέμεναν όλοι.

Καθοριστικό ρόλο για το πόρισμα φαίνεται ότι έπαιξαν και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολύ σημαντικά ευρήματα, ιδίως για την Ιριδα. Ευρήματα που δεν οδήγησαν σε παθολογικά αίτια θανάτου, αλλά σε βίαιη ενέργεια.

Ειδικότερα, το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του 6,5 μηνών βρέφους αποτελεί στοιχείο «κλειδί». Τα εργαστήρια έδειξαν ότι αυτό που βρέθηκε δεν ήταν αίμα από το τραύμα στο στόμα του μωρού, αλλά διάσπαρτες οροαιματηρές κηλίδες, δηλαδή υγρό από πνεύμονες μαζί με αίμα, που προκλήθηκαν από πνευμονορραγία, η οποία συνεπάγεται πνευμονικό οίδημα.

Οι ιατροδικαστές χρειάστηκε να κάνουν και αυτοψία στους χώρους όπου έχασαν τη ζωή τους τα δύο παιδάκια, προκειμένου να φτάσουν σε ένα ασφαλές και σαφές συμπέρασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον βίαιο μηχανισμό θανάτου οδήγησε ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών. Στη συνέχεια, με δεδομένο τον μηχανισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνθηκε στον στερητικό ασφυκτικό μηχανισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα νεκροψιακά, παθολογοανατομικά και φωτογραφικά ευρήματα. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μαλένας, «οι εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο» οδήγησαν τους Καλογρηά και Καρακούκη στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο.

Το πόρισμα των δύο ιατροδικαστών ανοίγει τον δρόμο στους εισαγγελείς Πρωτοδικών που χειρίζονται την υπόθεση να προχωρήσουν την εκτενή έρευνά τους, καλώντας μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες τη Ρούλα Πισπιρίγκου σε πρώτη φάση για να δώσει τις δικές της εξηγήσεις πάνω στις εκτιμήσεις των ιατροδικαστών. Μετά την κατάθεση της 33χρονης ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα που θα αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος της ή σε βάρος άλλου προσώπου για τους θανάτους των δύο παιδιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα