Συγκέντρωση αύριο Τρίτη 11 Νοεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – «Ο πρωτογενής τομέας καταρρέει», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας ετοιμάζονται για πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αύριο Τρίτη 11 Νοεμβρίου. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2), με προσυγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Η δράση οργανώνεται υπό την αιγίδα της ΕΘΕΑΣ, με τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από όλη τη χώρα. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών σχεδιάζουν να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Τα αιτήματα των αγροτών
Τα βασικά αιτήματα αφορούν:
Καθυστέρηση στις πληρωμές ενισχύσεων και αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Απώλειες στην κτηνοτροφία λόγω της ευλογιάς των προβάτων.
Αύξηση του κόστους παραγωγής και έλλειψη εργατών γης.
Αδράνεια της πολιτείας απέναντι στα συνεχιζόμενα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Όπως υπογραμμίζει η ΕΘΕΑΣ, ο αγροτικός κόσμος «δεν αντέχει άλλο». Σε ανακοίνωσή της καλεί σε μαζική συμμετοχή, τονίζοντας πως «ο πρωτογενής τομέας καταρρέει» και ότι «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν το βάρος της παραγωγής χωρίς στήριξη».
Συμμετοχή από όλη τη χώρα
Στην κινητοποίηση δηλώνουν συμμετοχή αγρότες και συνεταιρισμοί από Κρήτη, Θεσσαλία, Μακεδονία και Ήπειρο. Από την Κρήτη θα ανέβουν στην Αθήνα μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου και Καντάνου-Σελίνου, που καταγγέλλουν ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά διογκώνονται».
Οι συνεταιρισμοί έχουν μισθώσει λεωφορεία για τη μεταφορά των συμμετεχόντων, ώστε να εξασφαλιστεί μαζική παρουσία μπροστά από το υπουργείο.
Στον δρόμο και οι Θεσσαλοί
Σε αναβρασμό βρίσκεται η Θεσσαλία, με τους τοπικούς αγρότες να προετοιμάζουν πανελλαδική σύσκεψη στις 23 Νοεμβρίου στη Νίκαια Λάρισας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συντονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Μέχρι τότε, οι ενώσεις της περιοχής θα συνεχίσουν με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και περιοδείες, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της παραγωγής και των αποζημιώσεων.
Το μήνυμα των αγροτών
Στο κοινό τους ψήφισμα, οι συνεταιρισμοί τονίζουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε «πηγή αγωνίας» για τους παραγωγούς, καθώς «η πολιτεία εμφανίζεται να προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, ενώ τελικά το κόστος το επωμίζεται ο ίδιος ο αγρότης». Παράλληλα, αναφέρουν πως ζητήματα όπως η λειψυδρία, η ενεργειακή επιβάρυνση και η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου στήριξης «παραμερίζονται προκλητικά».


