Κεφτέδες κουνουπιδιού και πίτα με πατάτα!
Η αγιορείτικη κουζίνα διαθέτει πλήθος νηστίσιμων συνταγών για όλες τις νηστείες του έτους. Με αφορμή τη νηστεία των Χριστουγέννων (15 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου) παρουσιάζουμε σήμερα δύο συνταγές, απλές αλλά με πλούσια γεύση. Οι νηστίσιμοι κουνουπιδοκεφτέδες δεν είναι μόνο μια κατάλληλη συνταγή για τις μέρες της νηστείας, αλλά αποτελεί και ιδανική επιλογή για τα μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να φάνε τα λαχανικά τους. Ιδανική επιλογή για την περίοδο αυτή αποτελεί και η πατατόπιτα.
Μπορούμε να την απολαύσουμε ως συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο. Είναι ένα θρεπτικό και γευστικό νηστίσιμο φαγητό. Και οι δύο αυτές συνταγές είναι από το βιβλίο «Καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική». Για τους κουνουπιδοκεφτέδες τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής: 1 πιάτο βρασμένο κουνουπίδι, αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει πηχτός χυλός), λίγο χυμό λεμονιού, λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Βράζουμε το κουνουπίδι μας. Βάζουμε το κουνουπίδι σε ένα βαθύ μπολ και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο νερό και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Τηγανίζουμε με κουταλιές σαν τις τηγανίτες. Για να μη μυρίσει το κουνουπίδι την ώρα που το βράζουμε μπορούμε να ρίξουμε στη κατσαρόλα μισό στυμμένο λεμόνι ή ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί. Ετσι, θα απορροφηθεί η περισσότερη μυρωδιά. Ο χρόνος εκτέλεσης της συνταγής μπορεί να διαφέρει.
Αγιορείτικη πατατόπιτα
Υλικά
• 1/2 κ. σφολιάτα
• 3-4 μέτριες πατάτες
• 2 ντομάτες αποφλοιωμένες,
στυμμένες και ψιλοκομμένες (μόνο ψίχα)
• 2 κρεμμύδια
• λίγο λάδι
• αλάτι
• κόκκινο πιπέρι καυτερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε κύβους. Την ίδια στιγμή κόβουμε και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε λίγο αλάτι. Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Οταν είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε μαζί με τα κρεμμύδια. Σε ένα μπολ τα λιώνουμε. Ρίχνουμε κόκκινο πιπέρι, λίγο λάδι και την ψίχα από τις ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τη σφολιάτα σε τετράγωνα και ρίχνουμε λίγη γέμιση. Τα διπλώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Οταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά.
Για να καταλάβουμε αν οι πατάτες έχουν βράσει, μπορούμε να τις τσιμπήσουμε με ένα πιρούνι. Αν πέσουν, σημαίνει ότι έχουν γίνει. Για να κολλήσει η σφολιάτα και να μη μας ανοίξει βάζουμε στις άκρες λίγο νερό και την πιέζουμε με ένα πιρούνι. Αν δεν έχουμε σφολιάτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο για πίτες ή χειροποίητο φύλλο. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο.
Πηγή: monasticrepublic.com



