Την πιο δύσκολη ημέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου βίωσε η χώρα, καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Κρήτη, Λέσβο, Λακωνία και άλλες περιοχές άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς πυροσβέστες, δεκάδες εκκενώσεις οικισμών και τεράστια κινητοποίηση των αρχών.
Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιστρέφουν στις επιχειρήσεις, την ώρα που οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να προκαλούν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.
Θρήνος για τους τρεις πυροσβέστες
Το βαρύτερο τίμημα καταγράφηκε στο νότιο Ρέθυμνο. Στην περιοχή των Σαχτουρίων, ένας 25χρονος εποχικός πυροσβέστης και ένας 58χρονος πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης εγκλωβίστηκαν στο πυροσβεστικό όχημά τους, έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας των πυκνών καπνών και βρέθηκαν νεκροί. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο εθελοντές.
Η κηδεία του 25χρονου θα τελεστεί την Πέμπτη στις 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, στην περιοχή Επισκοπείου Φουρφουρά, ενώ στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του 58χρονου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Γερακάρι Αμαρίου.
Την ίδια ώρα, στον Αγερανό Γυθείου, ένας πυροσβέστης εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, εκτός της περιμέτρου της πυρκαγιάς και μακριά από το ενεργό μέτωπο. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.
Η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών πυροσβεστών. Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε: «Η θυσία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αθάνατοι», επισημαίνοντας ότι το Κοινοβούλιο θα σταθεί στο πλευρό των οικογενειών τους.
Στο ίδιο κλίμα, ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός ανέφερε πως η απώλειά τους «βυθίζει το Αμάρι στο πένθος και αφήνει τον τόπο μας φτωχότερο», χαρακτηρίζοντας τους δύο πυροσβέστες ήρωες που υπηρέτησαν το καθήκον τους μέχρι την τελευταία τους πνοή.
Εφιαλτικό μέτωπο έως 20 χιλιομέτρων στο Ρέθυμνο
Η μεγαλύτερη μάχη δόθηκε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, όπου η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κρύα Βρύση εξαπλώθηκε με εκρηκτικό ρυθμό προς τις Μέλαμπες, τα Σαχτούρια, την Κρυόπετρα, τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Γεώργιο, την Ορνέ και την Αγία Γαλήνη, σχηματίζοντας μέτωπο που έφτασε τα 15 έως σχεδόν 20 χιλιόμετρα.
Οι φλόγες κατέκαψαν δασικές, αγροτικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ απείλησαν κατοικίες και οικισμούς. Στο πεδίο επιχειρούσαν 198 πυροσβέστες, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από τον Πειραιά αναχώρησαν ενισχύσεις με ακόμη 18 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων και έξι οχήματα.
Τα εναέρια μέσα διέκοψαν τις ρίψεις με τη δύση του ηλίου και επέστρεψαν με το πρώτο φως της ημέρας. Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Γιώργος Τσαπάκος δήλωσε: «Πάνω από 200 πυροσβέστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πεδίο. Η νύχτα είναι δύσκολη, τα μέτωπα είναι πολλά και οι άνεμοι παραμένουν πολύ ισχυροί».
Εκκενώσεις, απεγκλωβισμοί και φιλοξενία πυρόπληκτων
Στο Ρέθυμνο εκδόθηκαν διαδοχικά μηνύματα του 112 για Ακούμια, Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη, Ορνέ, Λίγκρες και Αγία Παρασκευή.
Περίπου 2.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την Αγία Γαλήνη και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, ενώ εκατοντάδες φιλοξενήθηκαν προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο Μοιρών, όπου διατέθηκαν στρώματα και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα υπήρχε σχεδιασμός για άνοιγμα σχολικών μονάδων, εφόσον απαιτούνταν επιπλέον χώροι φιλοξενίας.
Από τη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παύλου απεγκλωβίστηκαν συνολικά 29 άνθρωποι με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού, ναυαγοσωστικών και ιδιωτικών μέσων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπάρχουν πληροφορίες για περίπου δέκα καμένες κατοικίες στα Σαχτούρια, ενώ κάτοικοι κατήγγειλαν πολύωρη αναμονή προτού τους επιτραπεί να επιστρέψουν στον οικισμό.
Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενεργοποίησε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή κατοίκων και επισκεπτών που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Συνεχίζεται η μάχη σε Λέσβο και Σητεία
Με το πρώτο φως της ημέρας επανεκκίνησαν οι εναέριες ρίψεις και στο Πλωμάρι Λέσβου, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά ξέσπασε στην παλιά χωματερή Πλωμαρίου και εξαιτίας των ανέμων εκδόθηκαν τρία μηνύματα του 112. Οι φλόγες απομακρύνθηκαν από τον οικισμό, ενώ καταστράφηκαν στάβλοι χωρίς να υπάρξουν απώλειες ζώων.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος υπέστη κάταγμα στο πόδι. Αρχικά διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου εξετάζεται αν θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Στην περιοχή επιχειρούν 92 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα και 19 οχήματα, ενώ οι ριπές των ανέμων που ξεπερνούν κατά διαστήματα τα οκτώ μποφόρ, σε συνδυασμό με το δύσβατο έδαφος και την έλλειψη δασικών δρόμων, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.
Δύο ενεργά μέτωπα εξακολουθούν να απασχολούν και τη Σητεία. Στην Αγία Τριάδα επιχειρούν 48 πυροσβέστες, ενώ η φωτιά πέρασε από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο προκαλώντας περιορισμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις. Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στις περιοχές Γούδουρας και Ασπρόλιθος, όπου εκδόθηκε μήνυμα του 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς τον Μακρύ Γιαλό.
Αυξημένος συναγερμός σε όλη τη χώρα
Η πυρκαγιά στον Αγερανό Λακωνίας έχει οριοθετηθεί, ενώ στην Πάρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.
Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ για τις υπόλοιπες επτά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και διερευνώνται τα αίτια από τα ανακριτικά γραφεία και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, με ενισχυμένες εναέριες και επίγειες περιπολίες, ενώ η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και, σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στον αριθμό 199 και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

