Λετονοί επιχειρηματίες δημιούργησαν ένα φυσικό γλύκισμα από τοπικά φασόλια που μοιάζει με σοκολάτα, χωρίς όμως να περιέχει ούτε ένα γραμμάριο κακάο, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στα βραβεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας.
Οι επιχειρηματίες Ζάντα Οζόλα και Ινγκα Αρινα-Βίλνε δήλωσαν κουρασμένες, αλλά ενθουσιασμένες ύστερα από επτά μήνες εργασίας. Μέσω ειδικής διαδικασίας ζύμωσης σε μικρά εργαστήρια, κατάφεραν να αναδείξουν τη χαρακτηριστική γεύση των φασολιών, ενεργοποιώντας τα σάκχαρα και δημιουργώντας την οικεία γεύση της σοκολάτας. Η ιδέα προέκυψε και λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών του κακάο.
Οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν ότι δεν προσπαθούν να ξαναδημιουργήσουν τη σοκολάτα, αλλά να παράγουν πρώτη ύλη για γλυκά με συμπεριφορά παρόμοια με της σοκολάτας. Σχεδιάζουν να αφιερώσουν άλλον ενάμιση χρόνο στην έρευνα, και στη συνέχεια να ξεκινήσουν παραγωγή στη Λετονία, με κόστος ανά κιλό χαμηλότερο από το κακάο.
Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης



