Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έχει γίνει «κόκκινο πανί» στην Κύπρο έπειτα από την δήλωσή της στα κατεχόμενα όπου αποκάλεσε την περιοχή «Turkish Cyprus side», (τουρκική πλευρά της Κύπρου).
Το σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του ΟΗΕ για την Κύπρο στην πλατφόρμα X και προκάλεσε έκρηξη σχολίων από Ελληνοκύπριους χρήστες.
Το… λάθος έγινε μετά τη συνάντηση της Ολγκίν με τον κατοχικό ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν στα κατεχόμενα.
Λάθος όμως από μια απεσταλμένη του ΟΗΕ που πρέπει να τηρεί κατά γράμμα τους τύπους αλλά και να έχει κατά νου τα ψηφίσματα του Οργανισμού που χαρακτηρίζουν εισβολή και κατοχή την υφιστάμενη κατάσταση δεν συγχωρούνται.
Οι αποφάσεις 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρουν ρητά πως η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους είναι νομικά άκυρη και καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο «κράτος» πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό όμως το ξέχασε η ίδια ή θέλησε να το ξεχάσει… υπενθυμίζοντας στους Έλληνες πως δεν πρέπει να επαφίεται το εθνικό συμφέρον σε κανένα δίκαιο όσο διεθνές και να είναι…
Αντιδράσεις στα social media
Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν μορφή τσουνάμι με πολλούς χρήστες να ζητούν να πάρει θέση σε υψηλό επίπεδο ο ΟΗΕ για να επανορθώσει.
Δείτε την απαράδεκτη δήλωση
📽️ The Personal Envoy of the @UN Nations Secretary-General on Cyprus, María Ángela Holguín, speaks to the media after meeting with @tufanerhurman today. #uncyprustalks @UNDPPA pic.twitter.com/DbBmNkKJUw
— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) December 5, 2025



