Ο θάνατος της Μπριζίτ Μπαρντό δεν άφησε πίσω του μόνο το αποτύπωμα μιας εμβληματικής μορφής του γαλλικού κινηματογράφου, αλλά και έναν νέο κύκλο πολιτικών και συμβολικών αντιπαραθέσεων στη Γαλλία. Οι αποφάσεις γύρω από την τελετή αποχαιρετισμού της, το ποιοι θα παραστούν και το ποιοι θα απουσιάσουν, αποκαλύπτουν τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην ιδιωτική μνήμη, τον δημόσιο φόρο τιμής και τις πολιτικές ταυτότητες που συνόδευσαν την ίδια σε όλη της τη ζωή.
Η παρουσία της Μαρίν Λεπέν, σε αντίθεση με την απουσία του Εμανουέλ Μακρόν, αποτυπώνει το πολιτικό και συμβολικό βάρος που συνεχίζει να συνοδεύει ακόμη και μετά θάνατον την εμβληματική Γαλλίδα ηθοποιό. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 7 Ιανουαρίου, στο Σαιν-Τροπέ, σε στενό κύκλο, χωρίς την παρουσία του αρχηγού του γαλλικού κράτους.
Σύμφωνα με τη lefigaro.fr, το Ελιζέ είχε προτείνει να οργανωθεί επίσημος εθνικός φόρος τιμής προς τη Μπριζίτ Μπαρντό, πρόταση που ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς η οικογένεια της εκλιπούσας δεν ανταποκρίθηκε. Όπως ανέφερε συνεργάτης του Μακρόν στο AFP, το προεδρικό μέγαρο «είχε μια συνομιλία με την οικογένεια, με την πρόταση να αποδοθεί ένας φόρος τιμής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση». Ο ίδιος κύκλος υπενθύμιζε ότι πρόκειται για ένα «ρεπουμπλικανικό έθιμο», τονίζοντας πως τέτοιες τιμές «αποφασίζονται συστηματικά σε κοινή συμφωνία με τους οικείους του εκλιπόντος».
Η προοπτική ενός εθνικού φόρου τιμής προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλία αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου της ηθοποιού την Κυριακή. Ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος της UDR και σύμμαχος του Εθνικού Συναγερμού, με τον οποίο η Μπριζίτ Μπαρντό είχε διαχρονικά στενή σχέση, στήριξε ένθερμα την ιδέα. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, απέδωσε μεν φόρο τιμής σε «μια εμβληματική ηθοποιό», ωστόσο υπογράμμισε ότι οι εθνικοί φόροι τιμής απονέμονται για «εξαιρετικές υπηρεσίες προς το Έθνος», επισημαίνοντας ότι η καλλιτέχνις –η οποία είχε καταδικαστεί επανειλημμένα για ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις– είχε «στρέψει την πλάτη στις δημοκρατικές αξίες».
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα παραστεί στην κηδεία που θα τελεστεί στον ναό της Παναγίας της Αναλήψεως στο Σαιν-Τροπέ. Οι σχέσεις του με τη Μπριζίτ Μπαρντό ήταν εξάλλου τεταμένες. Το 2023, η ηθοποιός του είχε απευθύνει δημόσια σκληρή επιστολή, κατηγορώντας τον για αδράνεια απέναντι στην κακοποίηση των ζώων. «Είμαι οργισμένη απέναντι στην αδράνειά σας, τη δειλία σας, την περιφρόνησή σας προς τους Γάλλους, οι οποίοι σας ανταποδίδουν δικαίως αυτή τη στάση», είχε γράψει μεταξύ άλλων.
Αντίθετα, η σχέση της Μπριζίτ Μπαρντό με τη Μαρίν Λεπέν υπήρξε διαχρονικά θερμή. Το περιβάλλον της επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού επιβεβαίωσε στο AFP ότι θα παραστεί στην κηδεία, διευκρινίζοντας ότι «θα παραστεί σε προσωπικό και φιλικό πλαίσιο». Η ηθοποιός είχε υπάρξει κοντά ήδη από την εποχή του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ενώ για περίπου τρεις δεκαετίες ήταν παντρεμένη με πρώην σύμβουλο του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου (πρώην RN), με τον οποίο μοιραζόταν τις απόψεις του για «την τρομακτική άνοδο της μετανάστευσης». Η πολιτική της συμπάθεια την οδήγησε αργότερα να καλέσει τους δημάρχους να στηρίξουν την πρώτη προεδρική υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν το 2012.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε την Μπριζίτ Μπαρντό «Μια “εξαιρετική γυναίκα”, “απίστευτα γαλλίδα: ελεύθερη, αδάμαστη, ατόφια”». Πέρα από την πολιτική τους εγγύτητα, τις δύο γυναίκες ένωνε και η αγάπη τους για τα ζώα, με την Μπαρντό να δραστηριοποιείται μέσω του ιδρύματός της και τη Λεπέν να διαθέτει δίπλωμα εκτροφέως γατών.
Το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό ανακοίνωσε ότι η τελετή θα μεταδοθεί σε μεγάλες οθόνες έξω από τον ναό, πριν ακολουθήσει ιδιωτική ταφή στο θαλάσσιο κοιμητήριο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί «φόρος τιμής ανοικτός σε όλους τους κατοίκους του Τροπέ και τους θαυμαστές της». Όπως δήλωσε η δήμαρχος του Σαιν-Τροπέ, Σιλβί Σιρί, στην τοπική εφημερίδα Var-Matin: «Εκείνη τη στιγμή, όλοι θα τη μνημονεύσουν και θα μοιραστούν τις ομορφότερες αναμνήσεις τους μαζί της. Θα είναι μια μεγάλη στιγμή συλλογικότητας, απλή, όπως ήταν και η ίδια».


