Αστερίσκους στις θετικές επιδόσεις της απασχόλησης και του εμπορικού ελλείμματος για την ελληνική οικονομία τόσο το τέταρτο τρίμηνο του 2025 όσο και στο σύνολο του έτους βάζει η εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank.
Οπως επισημαίνεται στην ειδική έκδοση «7 ημέρες οικονομία», η μείωση του εμπορικού ελλείμματος αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών των πετρελαιοειδών και όχι στην ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσης της ελληνικής οικονομίας.
Η απασχόληση
Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2025, εκπέμποντας ένα θετικό μήνυμα για τη βραχυπρόθεσμη δυναμική του πραγματικού ΑΕΠ. «Πάρα ταύτα, ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο 2025 ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με την κορυφή του δεύτερου τριμήνου 2008 –προ κρίσης χρέους επίπεδα– κατά 227.500 ή 4,9%. Πλέον, η απόκλιση αυτή δεν έχει κυκλικά χαρακτηριστικά αλλά δομικά, αντικατοπτρίζοντας τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και άλλες αδυναμίες της εγχώριας αγοράς εργασίας» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Τονίζουν, επίσης, πως η διατήρηση ικανοποιητικών ρυθμών αύξησης της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια προϋποθέτει τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού -αναγκαία συνθήκη, όχι όμως ικανή- μέσω της δημιουργίας κινήτρων για την είσοδο στην εγχώρια αγορά εργασίας των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων που επιθυμούν να επανενταχθούν στην απασχόληση και των επιστημόνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.



