Εκ νέου σε λειτουργία τίθεται από την 1η Απριλίου η πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας, καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το συγκεκριμένο μέτρο ενεργοποιείται κάθε χρόνο πριν από το Πάσχα και αποτελεί μια «ευέλικτη λύση» για όσους δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το σύνολο των ετήσιων τελών.
Η βασική λογική του συστήματος είναι η αναλογική κατανομή των τελών. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει μόνο για το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσει το όχημα έως το τέλος του έτους. Για έναν μήνα αντιστοιχεί το 1/12 των ετήσιων τελών, για δύο μήνες τα 2/12 και αντίστοιχα για περισσότερους μήνες. Ενδεικτικά, για όχημα με ετήσια τέλη 300 ευρώ, το κόστος ανέρχεται σε 25 ευρώ τον μήνα, ενώ για τέσσερις μήνες φτάνει τα 100 ευρώ. Αντίστοιχα, σε τέλη ύψους 500 ευρώ, η χρήση για τρεις μήνες κοστίζει 125 ευρώ, ενώ σε όχημα με ετήσια τέλη 900 ευρώ, η εξάμηνη κυκλοφορία ανέρχεται στα 450 ευρώ.
Η διαδικασία
Η διαδικασία πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ψηφιακά και ολοκληρώνεται σε σύντομο χρόνο. Ο ιδιοκτήτης εισέρχεται στην πλατφόρμα myCAR με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, επιλέγει το όχημα που βρίσκεται σε ακινησία και δηλώνει το χρονικό διάστημα για το οποίο επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία. Το σύστημα πραγματοποιεί αυτόματο έλεγχο για την ύπαρξη ενεργής ασφάλισης· εάν το όχημα δεν είναι ασφαλισμένο, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει. Με την καταβολή των αναλογικών τελών, ολοκληρώνεται η άρση ακινησίας.
Στις περιπτώσεις όπου οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί στη ΔΟΥ, απαιτείται επιπλέον αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή τους. Παράλληλα, στα οχήματα με συνιδιοκτήτες, η διαδικασία προϋποθέτει τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, διαφορετικά η αίτηση «παγώνει».
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ένα κρίσιμο σημείο που κάθε χρόνο οδηγεί πολλούς οδηγούς σε επιβαρύνσεις: η άρση ακινησίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά μέσα στο ίδιο έτος. Δεν παρέχεται δεύτερη δυνατότητα ενεργοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης επιλέξει μικρότερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια χρειαστεί το όχημα για περισσότερο χρόνο, δεν μπορεί να επανέλθει στο σύστημα για νέα άρση με το ίδιο καθεστώς.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι υποχρεώσεις μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη. Το όχημα πρέπει υποχρεωτικά να τεθεί εκ νέου σε ακινησία. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον κυκλοφορεί χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα τέλη, επιβάλλονται αυτόματα πρόστιμα, τα οποία είναι πολλαπλάσια των οφειλών.
Το μέτρο αφορά περισσότερους από 120.000 ιδιοκτήτες που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία τα τελευταία χρόνια. Για πολλούς εξ αυτών, η δυνατότητα πληρωμής τελών με τον μήνα αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως οι διακοπές ή οι αυξημένες μετακινήσεις της άνοιξης, χωρίς να επωμιστούν το πλήρες ετήσιο κόστος.


