Νέα έκρηξη τιμών καταγράφηκε τον Μάρτιο στην Ελλάδα, τον πρώτο μήνα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τον αντίκτυπό του κυρίως στις τιμές ενέργειας να αποτυπώνεται στον δείκτη του πληθωρισμού που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Συγκεκριμένα, η άνοδος της ακρίβειας στη χώρας μας άγγιξε το 3,3%, από 3,1% τον Φεβρουάριο, καταλαμβάνοντας την 7η θέση μεταξύ των κρατών-μελών με τον υψηλότερο πληθωρισμό. Ακόμα μία φορά όμως ο ελληνικός πληθωρισμός απέχει σημαντικά από τον αντίστοιχο της Ευρώπης. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναρριχήθηκε στο 2,5%, από το 1,9% τον Φεβρουάριο, δηλαδή κινείται λίγο πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά της χώρας μας.
Τα στοιχεία έρχονται να αποδείξουν πως μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων στην Ελλάδα αποτελούν προϊόν αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Οσο και αν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαφημίζουν ελέγχους και απειλούν με βαριά πρόστιμα, οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν και το μάρμαρο της κυβερνητικής ανικανότητας. Παράλληλα, η απόκλιση του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πληθωρισμού αναδεικνύει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, αλλά και την αποτυχία των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τις τιμές σε βασικά αγαθά παραμένουν σε ανοδική τροχιά, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ηδη ο πρώτος μήνας του πολέμου έχει φέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, με την τιμή της αμόλυβδης να καταγράφει άνοδο 16,8% και το diesel κίνησης σχεδόν κατά 35%. Εξίσου σημαντικές ανατιμήσεις έχουν αρχίσει να καταγράφονται σε κρέατα, φρούτα και λαχανικά, με τις νέες αυξήσεις τιμών να έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις των προηγούμενων μηνών, που κυρίως στο μοσχάρι κινούνται με διψήφια ποσοστά.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πως στη χώρα μας ο πληθωρισμός των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στο 3,5%, στην ενέργεια η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 7% (από μείωση 3,4% τον Φεβρουάριο), ενώ ηπιότερη ήταν η άνοδος των τιμών στις υπηρεσίες, καθώς τον Μάρτιο κατεγράφη αύξηση των τιμών κατά 3,8%, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.


