Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για την αιματηρή επίθεση στο Ισλαμικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο, που έχει βυθίσει στο πένθος τη μουσουλμανική κοινότητα της Καλιφόρνια και έχει σημάνει συναγερμό στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Το μακελειό, που άφησε πίσω του τρεις νεκρούς πολίτες και δύο δράστες λίγη ώρα αργότερα, εξελίσσεται πλέον σε υπόθεση με σοβαρές προεκτάσεις γύρω από την οπλοκατοχή, την ψυχική υγεία ανηλίκων αλλά και την ασφάλεια χώρων λατρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, ο ένας από τους δύο ενόπλους ήταν μόλις 17 ετών, ενώ οι έρευνες στρέφονται πλέον στο πώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε όπλα, αλλά και στο αν υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως.
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Ισλαμικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο, όταν ο 17χρονος μαζί με έναν 19χρονο άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων, σκορπίζοντας πανικό σε έναν χώρο όπου βρίσκονταν οικογένειες, παιδιά και πιστοί.
Μετά την επίθεση οι δύο νεαροί διέφυγαν, ωστόσο εντοπίστηκαν λίγο αργότερα νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο, σε μικρή απόσταση από το τέμενος. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Ντιέγκο, Σκοτ Γουόλ, επιβεβαίωσε ότι οι δράστες έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο, χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί ακόμη πλήρως αν επρόκειτο για αυτοκτονία ή για άλλο σενάριο που εξετάζεται από τις Αρχές.
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται πλέον και η κατάθεση της μητέρας του 17χρονου, η οποία ενημέρωσε τις Αρχές ότι ο γιος της είχε εμφανίσει αυτοκτονικές τάσεις, ενώ παράλληλα διαπίστωσε ότι από το σπίτι έλειπαν αρκετά όπλα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ίδια ανέφερε ακόμη ότι ο ανήλικος βρισκόταν μαζί με έναν «σύντροφο» ντυμένο με στρατιωτική παραλλαγή, στοιχείο που εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο της έρευνας για τα κίνητρα και τον σχεδιασμό της επίθεσης.
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές αποδίδουν κομβικό ρόλο στον φρουρό ασφαλείας του Ισλαμικού Κέντρου, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, η αντίδρασή του φαίνεται πως απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.
«Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, δεν θέλω να κάνω εικασίες, αλλά σε αυτό το στάδιο θεωρώ δίκαιο να πούμε ότι οι ενέργειές του ήταν ηρωικές και αναμφίβολα έσωσε ζωές», δήλωσε ο Σκοτ Γουόλ.
Παράλληλα, νέα πληροφορία που εξετάζουν οι ερευνητές αφορά σε δεύτερο περιστατικό πυροβολισμών λίγα τετράγωνα μακριά από το τέμενος. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, υπήρξαν αναφορές ότι άγνωστοι πυροβόλησαν εργαζόμενο σε εταιρεία διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων, ο οποίος τελικά επέζησε.
«Λάβαμε κλήσεις για ένα όχημα, λίγα τετράγωνα μακριά από το Ισλαμικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο, από το οποίο πυροβολούσαν έναν εργαζόμενο σε διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. Ο εργαζόμενος είναι καλά, αλλά συνεχίζουμε να ερευνούμε το σημείο. Φαίνεται να πυροβολήθηκε στο κράνος, το οποίο “απέκρουσε” τη σφαίρα και του έσωσε τη ζωή, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πλήρως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή, ενώ οι Αρχές εκτελούν εντάλματα έρευνας και εξετάζουν κάθε ψηφιακό και φυσικό στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση.
«Είμαστε συγκλονισμένοι»
Σαφή καταδίκη της επίθεσης εξέφρασε και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, μαζί με τη σύζυγό του Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «φρικιαστικό».
«Η Τζένιφερ και εγώ είμαστε συγκλονισμένοι από τη σημερινή βίαιη επίθεση στο Ισλαμικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο, όπου οικογένειες και παιδιά συγκεντρώνονται και γείτονες λατρεύουν ειρηνικά και με αίσθημα κοινότητας. Σήμερα, αυτός ο κοινοτικός χώρος διαλύθηκε από πυροβολισμούς», ανέφεραν σε κοινή δήλωση.
Το ζευγάρι υπογράμμισε ακόμη ότι «οι πιστοί, οπουδήποτε, δεν θα πρέπει να φοβούνται για τη ζωή τους. Το μίσος δεν έχει θέση στην Καλιφόρνια και δεν θα ανεχθούμε πράξεις τρόμου ή εκφοβισμού κατά κοινοτήτων πίστης».

