Σε διπλωματικά διαβήματα προς το Ισραήλ προχώρησε η Αθήνα, ζητώντας την ασφαλή και ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό των επιβαινόντων.
Σταδιακά εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ οι Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στην αποστολή του στολίσκου «Global Sumud Flotilla», όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Εκεί θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης από τις ισραηλινές αρχές.
Η ελληνική πλευρά κινείται ήδη για την παροχή προξενικής συνδρομής, με την πρέσβη της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ να προγραμματίζει τη μετάβασή της στον χώρο αύριο το πρωί, με σκοπό να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την ασφαλή επιστροφή τους στην Ελλάδα.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διαβήματα προς την ισραηλινή πλευρά, με τα οποία καλείται να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και την ταχεία διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Απαιτούμε την απόλυτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζωχιού, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους οικείους των επιβαινόντων.
