Αλλαγές στο «Τουρισμός για Ολους» έτους 2026-2027, ώστε να μη μείνει εκτός προγράμματος ένας μεγάλος αριθμός Ατόμων με Αναπηρία, ζητάει η ΕΣΑμεΑ.
Με έγγραφό της προς τα αρμόδια υπουργεία η Συνομοσπονδία τονίζει πως η αύξηση του ποσού του voucher στα 400 ευρώ για την υψηλή περίοδο και στα 600 ευρώ για τη χαμηλή περίοδο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις πολλά Ατομα με Αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις αποκλείονται ακόμα μία χρονιά.
Εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει παρά την εξαίρεσή τους από τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων και της μεγάλης αύξησης στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια και συνολικά στο κόστος ζωής των τελευταίων ετών.
Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους τα ατομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών. Επιπρόσθετα, ζητεί η οικονομική ενίσχυση να είναι προσαυξημένη για τα Ατομα με Αναπηρία, καθώς και να μη συμμετέχουν στην κλήρωση, αλλά να λαμβάνουν το voucher αυτόματα, εφόσον έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα δύο σοβαρά κενά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη ότι η επίκληση της ιδιότητας «Ατομα με Αναπηρία» είναι δυνατή μόνο μία φορά (είτε από το αιτούμενο πρόσωπο είτε από γονέα για το τέκνο του) αποκλείει τις οικογένειες με πάνω από ένα μέλος με αναπηρία. Για τον λόγο αυτόν, ζητά προσαύξηση του ποσού για τις συγκεκριμένες, ιδιαίτερα ευάλωτες οικογένειες.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στην ΚΥΑ δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα ύπαρξης συνοδών δικαιούχων – ωφελουμένων, μια παράλειψη που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, εμποδίζοντας στην πράξη τα Ατομα με Αναπηρία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις διακοπές.
