Το ποσό των 22.000.000 ευρώ έφθασε έφτασε η απάτη κατά ασφαλιστικών εταιριών τη διετία 2023-2024. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της, την εν λόγω περίοδο εξακριβώθηκαν 13.024 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εις βάρος των ασφαλιστικών εταιριών.
Ασφαλιστική απάτη είναι κάθε προσπάθεια εξαπάτησης μιας ασφαλιστικής εταιρίας με σκοπό την απόκτηση αποζημίωσης ή άλλου οικονομικού οφέλους που δεν δικαιούται ο ασφαλισμένος ή τρίτο πρόσωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά ψευδείς ή διογκωμένες δηλώσεις ζημιών και ατυχημάτων. Το κόστος των παράνομων αυτών πρακτικών επηρεάζει τελικά το σύνολο των ασφαλισμένων, καθώς αυξάνει το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων και υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος. Η αντιμετώπισή της αποτελεί, επομένως, ζήτημα προστασίας των συνεπών ασφαλισμένων και διασφάλισης της αξιοπιστίας του ασφαλιστικού θεσμού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει η ΕΑΕΕ, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν και ενισχύουν διαρκώς μηχανισμούς πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης ύποπτων περιστατικών, ενώ η ανταλλαγή εμπειρίας, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ τους έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σύμφωνα με τον Κάρολο Σαΐα, πρόεδρο της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης οι ασφαλιστικές εταιρίες επενδύουν συστηματικά στην ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης ύποπτων περιστατικών, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, εργαλεία και διαδικασίες. Τόνισε πως τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν τη συνεχή αναβάθμιση των μηχανισμών που εφαρμόζει η ελληνική ασφαλιστική αγορά για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης.
