Πίσω από τα νούμερα, τις στατιστικές και τις δημόσιες τοποθετήσεις κρύβονται άνθρωποι. Νέοι με όνειρα που ναυάγησαν, γονείς γεμάτοι αγωνία, οικογένειες που δοκιμάζονται σκληρά, καρδιές που ζητούν βοήθεια αλλά συχνά δεν ξέρουν πού να στραφούν.
«Η εξάρτηση δεν είναι μόνο μια προσωπική τραγωδία, αλλά μια πληγή που αγγίζει ολόκληρο το κοινωνικό σώμα», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ακόμη ότι «τα ναρκωτικά υπόσχονται ανακούφιση, αλλά προσφέρουν δουλεία, υπόσχονται λήθη, αλλά γεννούν μεγαλύτερο πόνο. Υπόσχονται ελευθερία, αλλά οδηγούν στην πιο σκληρή μορφή αιχμαλωσίας».
Τονίζει δε την ανάγκη συστράτευσης όλων: οικογένειας, σχολείου, κοινωνίας, Πολιτείας και Εκκλησίας, ώστε να δοθεί συνολική απάντηση στο πρόβλημα μέσα από την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η πρόληψη παραμένει η αποτελεσματικότερη μορφή αντιμετωπίσεως του προβλήματος», ενώ προσθέτει ότι πρόληψη σημαίνει παιδεία, αγάπη, ενεργή παρουσία, ειλικρινή διάλογο και γνήσιο ενδιαφέρον – ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που αναζητούν την ταυτότητα και τον προορισμό τους.
Το πλήρες μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου
Αγαπητά μου παιδιά,
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών μας καλεί και φέτος να σταθούμε με ειλικρίνεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα πρόβλημα που συνεχίζει να πλήττει βαθιά τον σύγχρονο άνθρωπο και να δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας μας.
Πίσω από τους αριθμούς, τις στατιστικές και τις δημόσιες συζητήσεις βρίσκονται πρόσωπα. Βρίσκονται νέοι άνθρωποι με όνειρα που διαψεύσθηκαν, γονείς που αγωνιούν, οικογένειες που δοκιμάζονται, καρδιές που ζητούν βοήθεια και συχνά δεν βρίσκουν τον δρόμο προς αυτήν. Η εξάρτηση δεν είναι μόνον μία προσωπική τραγωδία -είναι μία πληγή που αγγίζει ολόκληρο το κοινωνικό σώμα.
Οι πρωτόγνωρες δυνατότητες επικοινωνίας της εποχής μας δεν κατόρθωσαν να απαλύνουν τον πόνο της μοναξιάς, ενώ η πληθώρα των αγαθών δεν πρόσφερε τελικά προσανατολισμό και ελπίδα. Η τεχνολογική πρόοδος δεν συνοδεύθηκε πάντοτε από την ανάλογη καλλιέργεια των πνευματικών και ηθικών δυνάμεων του ανθρώπου. Έτσι δημιουργούνται κενά που συχνά επιχειρείται να καλυφθούν με ψεύτικες διεξόδους και πρόσκαιρες φυγές.
Τα ναρκωτικά υπόσχονται ανακούφιση, αλλά προσφέρουν δουλεία, υπόσχονται λήθη, αλλά γεννούν μεγαλύτερο πόνο. Υπόσχονται ελευθερία, αλλά οδηγούν στην πιο σκληρή μορφή αιχμαλωσίας.
Γι’ αυτό και ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση των ουσιών, αλλά πρέπει να φτάνει στις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τον άνθρωπο στην απόγνωση, στην παραίτηση και στη φυγή από τη ζωή.
Η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία, η Πολιτεία και η Εκκλησία οφείλουν να συνεργάζονται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων συνανθρώπων μας. Η πρόληψη παραμένει η αποτελεσματικότερη μορφή αντιμετωπίσεως του προβλήματος. Και πρόληψη σημαίνει παιδεία, αγάπη, παρουσία, διάλογος, ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και, ιδιαιτέρως, για τον νέο άνθρωπο που αναζητεί την ταυτότητά του και τον προορισμό του.
Εκφράζουμε σήμερα τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς όλους τους λειτουργούς της υγείας, τους εθελοντές, τους θεραπευτές και όσους διακονούν με αυταπάρνηση το δύσκολο έργο της απεξαρτήσεως και της προλήψεως.
Ιδιαιτέρως, όμως, τιμούμε τους ίδιους τους αγωνιζομένους. Εκείνους που καθημερινά δίνουν μάχη για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους. Τους ανθρώπους που αποδεικνύουν με το παράδειγμά τους ότι η πτώση δεν είναι και το τέλος. Ας θυμηθούμε όλοι, σήμερα, ότι κανείς δεν είναι μόνος στον αγώνα του. Όσο βαθύ κι αν είναι το σκοτάδι, το φως του Θεού παραμένει δυνατότερο. Όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος της απεξαρτήσεως, η αγάπη, η συμπαράσταση και η πίστη μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους ζωής.
Εύχομαι ολόψυχα ο Κύριος της ζωής και της ελευθερίας να ενδυναμώνει όλους τους αγωνιζομένους, να στηρίζει τις οικογένειές τους και, κυρίως, να φωτίζει την κοινωνία μας, ώστε να γίνεται περισσότερο ανθρώπινη, αλληλέγγυα και περισσότερο ανοιχτή στα ουσιαστικά νοήματα και στις διαχρονικές αξίες της ζωής.
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης.
