Σε αναστολή των αποστολών πετρελαίου προχώρησε εκ νέου η Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC), έπειτα από νέα επίθεση με drones που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (30/7) κοντά στον θαλάσσιο τερματικό σταθμό της στο Νοβοροσίσκ. Στόχος έγιναν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων.
Πρώτο δέχθηκε χτύπημα το δεξαμενόπλοιο Nissos Sifnos (συμφερόντων Αλαφούζου) με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο βρισκόταν στη φάση φόρτωσης πετρελαίου της Tengizchevroil στο σημείο πρόσδεσης SPM-3. Η προσβολή προκάλεσε πυρκαγιά στο κατάστρωμα φορτίου, η οποία αποσβέστηκε γρήγορα από το πλήρωμα με τη συνδρομή τριών υποστηρικτικών σκαφών της κοινοπραξίας.
Παράλληλα, επίθεση δέχθηκε και το δεξαμενόπλοιο Marathi (συμφερόντων Προκοπίου) με σημαία Νήσου Μαν, ενώ έπλεε έξι ναυτικά μίλια ανοικτά του τερματικού σταθμού κατευθυνόμενο προς φόρτωση.
Από τις επιθέσεις δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα μεταξύ των πληρωμάτων και του προσωπικού, ενώ αποφεύχθηκε και η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.
Τα δύο δεξαμενόπλοια παραμένουν στην επιφάνεια και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υλικών ζημιών. Παρότι οι εργασίες φόρτωσης στα δεξαμενόπλοια διακόπηκαν προσωρινά για λόγους ασφαλείας, οι χερσαίες εγκαταστάσεις του αγωγού συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
