Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει πλήρως τους Τουρκοκύπριους και τα συμφέροντά τους.
Μιλώντας χθες στην Άγκυρα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε απολύτως σαφές ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει σθεναρά την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση που θα στόχευε να εντάξει την Κύπρο σε «νέους στρατιωτικούς σχεδιασμούς και γεωπολιτικούς υπολογισμούς».
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους αδελφούς της και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι τραγωδίες του παρελθόντος, «όποιο κι αν είναι το κόστος». Τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει την αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων.
Επέμεινε ότι το Κυπριακό δεν αφορά τον διαμοιρασμό της διοίκησης ανάμεσα σε δύο κοινότητες, αλλά την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού.
Αναφερόμενος στον Αντόνιο Γκουτέρες, εξήρε τη συμβολή του στο Κυπριακό και χαρακτήρισε ιδιαίτερα πολύτιμη την επίσκεψή του στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο εν ενεργεία γενικό γραμματέα του ΟΗΕ που επισκέπτεται το νησί εδώ και 16,5 χρόνια.
Η παρουσία του Γκουτέρες θεωρείται ότι αποσκοπεί να αναδείξει το έντονο ενδιαφέρον του για την επίτευξη κάποιας λύσης, στο τελικό στάδιο της καριέρας του. Μετά την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία στις 29 Ιουλίου, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχούρμαν και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι εξασφάλισε συμφωνία τόσο από τις δύο πλευρές όσο και από τις εγγυήτριες δυνάμεις για τη σύγκληση νέας συνάντησης σε μορφή 5+1, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ημερομηνία.
Η συγκεκριμένη μορφή φέρνει σε επαφή τους δύο Κύπριους ηγέτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις (Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία) και τον ΟΗΕ.
Ακόμη κι αν δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για συνολική διευθέτηση, η πρόοδος σε πρακτικούς τομείς συνεργασίας, που ξεκίνησε ο Γκουτέρες το 2025, θα μπορούσε να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση του διαλόγου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσέλι.
Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι οι προοπτικές παραμένουν περιορισμένες, εκτός εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει στάση, κάτι για το οποίο πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες.

