Στην Αυστραλία καταγράφεται αύξηση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών, παρά την απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2025, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της εφαρμογής γονικού ελέγχου Qustodio.
Μετά τις 10 Δεκεμβρίου, όταν εφαρμόστηκε η νομοθεσία που απαγορεύει την πρόσβαση των ανηλίκων στις πλατφόρμες, η χρήση είχε αρχικά μειωθεί. Ωστόσο, στη συνέχεια σημειώθηκε άνοδος, με ορισμένες ηλικιακές ομάδες να εμφανίζουν πλέον υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την περίοδο πριν από την απαγόρευση.
Ενδεικτικά, το 11,36% των παιδιών 10 έως 12 ετών χρησιμοποίησε το TikTok τον Ιούλιο του 2026, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2025 (10,73%) και ελάχιστα χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2025 (11,42%).
Στην ομάδα 13–15 ετών, το 25,96% εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, μόλις μία μονάδα κάτω από τα προ της απαγόρευσης επίπεδα. Ανοδική τάση καταγράφεται και στο Snapchat και το Instagram.
Σύμφωνα με την ειδικό κυβερνοασφάλειας της Qustodio, Γιασμίν Λόντον, πολλά παιδιά κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω VPN ή δηλώνοντας ψευδή ηλικία. Η ίδια σημειώνει ότι είναι πιθανό οι περιορισμοί «να μην λειτούργησαν» όπως είχε προβλεφθεί.
Παράλληλα, τα δεδομένα δείχνουν σημαντική μετατόπιση των παιδιών κάτω των 16 ετών προς το WhatsApp, υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της αυστραλιανής νομοθεσίας.
Οι αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από διαδικτυακή παρενόχληση και από τους αλγόριθμους των πλατφορμών. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από ομάδα Αυστραλών ερευνητών παρέχει περιορισμένα στοιχεία υπέρ της αποτελεσματικότητας του μέτρου, το οποίο έχει δεχθεί έντονη κριτική από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

