Το καλοκαιρινό καθεστώς αρχίζει να υποχωρεί στη χώρα μας, καθώς από αύριο (8/9) ο υδράργυρος ξεκινά καθοδική πορεία, έως και επτά βαθμούς στα δυτικά.
Οι βόρειοι άνεμοι δυναμώνουν αισθητά στο Αιγαίο και από τα μέσα της εβδομάδας κάνουν την εμφάνισή τους τοπικές μπόρες στα ορεινά των ηπειρωτικών περιοχών. Ωστόσο, σε ορισμένα τμήματα της χώρας οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν λίγο υψηλότερες από τα κλιματολογικά επίπεδα της εποχής.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, στη Δυτική Ελλάδα ο μέσος όρος των μέγιστων θερμοκρασιών θα μεταβεί από τους 34,2°C στους 27,2°C, μείωση της τάξης των επτά βαθμών, και εκεί εντοπίζεται και το πιο ισχυρό στίγμα βροχής, με πιθανότητα 47% για τουλάχιστον 5 χιλιοστά υετού την 13η Σεπτεμβρίου.
Στη Βόρεια Ελλάδα η διάμεση μέγιστη θα κινηθεί στους 26,6°C από 29,6°C, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία ο υδράργυρος θα σταθεί κοντά στους 28°C, με μέτριο ενδεχόμενο βροχόπτωσης.
Αντίστροφη γεωγραφική «παρέκκλιση» για την Ανατολική Στερεά και την Αττική, όπου η αποκλιμάκωση θα έρθει με πιο αργό ρυθμό. Στην Πελοπόννησο η πτώση θα είναι αισθητή, ενώ στο Αιγαίο και την Κρήτη οι θερμοκρασίες θα μειωθούν μόνο οριακά, καθώς θα υπάρξουν ασθενείς βροχοπτώσεις.
Στις θάλασσες, οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, με τοπικές εξάρσεις κοντά στα 8 μποφόρ στα νότια παράλια της Κρήτης. Το πιο ισχυρό σήμα για ανέμους τουλάχιστον 6 μποφόρ θα καταγραφεί αύριο (8/9) στην Άνδρο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά.
Η ατμόσφαιρα θα αποκτήσει πιο ταραχώδη χαρακτήρα από την Τετάρτη στα ορεινά του ηπειρωτικού κορμού. Μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως κατά μήκος της Πίνδου, στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Ενδεχόμενο που παρακολουθούν στενά οι μετεωρολόγοι αφορά ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αυτή την περίοδο παραμένει κοντά στην Ιταλία: αν πάρει πορεία προς τη χώρα μας, οι πρώτες βροχές θα αφορούν κυρίως τη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με την 15ήμερη πρόβλεψη του ευρωπαϊκού μοντέλου ECMWF, ο μεγαλύτερος δείκτης βροχόπτωσης εξακολουθεί να αφορά τα δυτικά τμήματα της χώρας, χωρίς πάντως να διαγράφεται προς το παρόν κάποιο εκτεταμένο και παρατεταμένο κύμα βροχών σε εθνικό επίπεδο.
Όσον αφορά το τέλος της εβδομάδας, οι άνεμοι θα χαλαρώσουν σταδιακά και οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα βυθιστούν περαιτέρω, χαρίζοντας στη χώρα ένα καθαρά φθινοπωρινό κλίμα, όπως καταλήγει ο Θοδωρής Κολυδάς.
