«Η επιτυχία στον τουρισμό είναι εθνική υπόθεση»!

 «Να δουλέψουν όλοι οι φορείς για την ”βιομηχανία” της χώρας. Το 2016 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά» 

Αρθρο της
Ελενας Κουντουρά*

H συμφωνία που εξασφάλισαν ο πρωθυπουργός μας κ. Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης διέψευσε όσους ήλπιζαν να χρεώσουν αποτυχία στην κυβέρνηση και που αδιαφορούσαν εάν αυτό συνιστούσε αποτυχία της χώρας και πλήγμα εις βάρος του ελληνικού λαού.
Είναι πλέον παρωχημένη η τακτική της αντιπολίτευσης να επιχειρεί να πείσει ότι οι δικές της κυβερνήσεις δεν ευθύνονται για τα συσσωρευμένα αδιέξοδα των προηγούμενων ετών και για όλα τα άσχημα που έχουν υποστεί ο λαός και ο τόπος μας. Παράλληλα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιστωθεί τις επιτυχίες της σημερινής κυβέρνησης.

Η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητα τον ελληνικό τουρισμό. Δίνει μάχες καθημερινά σε όλους τους τομείς, παράγει έργο, λύνει προβλήματα, σημειώνει επιτυχίες και δημιουργεί νέες προοπτικές.
Το 2015 ο ελληνικός τουρισμός κινδύνευσε με κατάρρευση, υπό το βάρος των πρωτόγνωρων πολιτικοοικονομικών συνθηκών στη χώρα, με σκληρές πολιτικές διαπραγματεύσεις και οικονομικές ασφυκτικές πιέσεις από τους εταίρους, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με μία πρωτοφανή επίθεση αρνητικής δημοσιότητας -εγχώριας και διεθνούς- που επιχείρησε να πλήξει τη χώρα, με τον κίνδυνο του Grexit και με αποκορύφωμα την επιβολή των capital controls. Αναλάβαμε άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε σε πολύ δυναμικές επιχειρησιακές ενέργειες, για να θωρακίσουμε τον τουρισμό μας. Μέσα από τη συνεργασία μας με τα συναρμόδια υπουργεία, τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, και μέσα από μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη καμπάνια ενίσχυσης των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καταφέραμε όχι μόνο να αντιστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή, αλλά να πετύχουμε και αύξηση του τουρισμού 7% και ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και τουριστικών εσόδων.

Το 2015 θέσαμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα εθνική τουριστική πολιτική, με συγκροτημένο σχέδιο που σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε, το οποίο απέδωσε άμεσα και που συνεχίζει να αποδίδει.
Ξεκινήσαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών. Ανοίξαμε νέες αγορές και καθιερώσαμε νέες απευθείας πτήσεις σε δημοφιλείς και νέους προορισμούς. Ενθαρρύνουμε την προσέλκυση νέων επενδύσεων για την παροχή υποδομών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση όχι μόνο πετύχαμε την 100% απορρόφηση του ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, αλλά προχωρήσαμε ήδη στην προκήρυξη μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 του προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισής τους, με προϋπολογισμό ενισχύσεων από τα 50.000.000 ευρώ αρχικά, που καταφέραμε και σχεδόν διπλασιάσαμε, πλέον στα 90.000.000 ευρώ.

Εργαζόμαστε σκληρά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πρώτη φορά σε τόσο στενή συνεργασία και συντονισμό με τις Περιφέρειες, τα επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, για την τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών προορισμών και τη στοχευμένη προβολή τους στο εξωτερικό. Μέσα από την ενισχυμένη παρουσία του ΕΟΤ φέτος σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με καμπάνιες προβολής της Ελλάδας στα social media, ταξίδια εξοικείωσης για τα διεθνή ΜΜΕ και σειρά άλλων δράσεων, προωθούμε την Ελλάδα παντού ως κορυφαίο, ελκυστικό, ασφαλή και σίγουρο παγκόσμιο προορισμό, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες.

Κλείσαμε για φέτος νέες καλύτερες συμφωνίες με τους tour operators του εξωτερικού, αναπτύσσουμε νέες στρατηγικές και φέρνουμε κοντά τις ελληνικές με τις ξένες τουριστικές επιχειρήσεις για άμεσες συμφωνίες συνεργασίας και για νέες επενδύσεις.
Παράλληλα, ενισχύουμε τον εσωτερικό και τον κοινωνικό τουρισμό, καθώς και την προβολή και την προώθηση των νησιών του Αιγαίου, που δέχθηκαν στο παρελθόν τις προσφυγικές πιέσεις.

Σε όλα τα επίσημα στοιχεία -του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Τραπέζης της Ελλάδας- καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις για το πρώτο τετράμηνο του έτους. Η συνολική ζήτηση φέτος για την Ελλάδα είναι αυξημένη με βάση τα στοιχεία των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού αλλά και τις κρατήσεις των πακέτων διακοπών, που επίσημα παρουσιάζουν οι μεγαλύτεροι διεθνείς tour operators. Με τη σημαντική προεργασία που έχει γίνει και εάν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, το 2016 θα είναι ακόμη μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό μας.
Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος δεν λείπουν από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι προσπάθειες αμφισβήτησης της δυναμικής αυτής και των αποτελεσμάτων που ήδη καταγράφονται.

Επιχειρούν με ανυπόστατες δηλώσεις να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κλίμα αρνητικό, που τραυματίζει τον τουρισμό και κατ’ επέκταση τραυματίζει την εικόνα και την απήχηση της χώρας στο εξωτερικό, ειδικά τώρα, στην κρίσιμη έναρξη της θερινής περιόδου, που ξεκινά και ο κύριος όγκος των αφίξεων.
Ο τουρισμός ενώνει, δεν χωρίζει. Ο τουρισμός ξεπερνά εμπόδια και σύνορα, και φέρνει κοντά τους ανθρώπους, τους λαούς. Ο τουρισμός είναι η δύναμη της χώρας μας.

Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιούν τον τουρισμό ως πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ας επιβεβαιώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τον τουρισμό, καταθέτοντας δικές τους νέες και διαφοροποιημένες προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι η επιτυχία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και οικογενειών που εργάζονται στον τουριστικό τομέα.

Η επιτυχία του τουρισμού είναι η επιτυχία της Ελλάδας, που είναι πανέμορφη και πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος τα εκατομμύρια των τουριστών που την επιλέγουν, προσφέροντάς τους αξέχαστες εμπειρίες.
Το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τα ΜΜΕ, οι τουριστικοί φορείς και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να στηρίξουμε όλοι μαζί την κυβέρνηση στην εθνική προσπάθεια να ενδυναμώσουμε τον τουρισμό και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του.
Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εθνικών εσόδων, απασχόλησης και ευημερίας.
Ο τουρισμός είναι εθνική μας υπόθεση.

*Αν. υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα