Αγωνία στο Μαξίμου για τα νέα προαπαιτούμενα της τρόικας

Δύσκολη η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ.! H πώληση των «κόκκινων» δανείων των ΔΕΚΟ «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση

Ρεπορτάζ:
Μάριος Ροζάκος

Κρύος ιδρώτας λούζει από χθες την κυβέρνηση, καθώς στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών το κλίμα ήταν τεταμένο και φάνηκε ότι η εκταμίευση της δανειακής υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο λόγος είναι ότι οι πιστωτές μας εμμένουν σε εκτενείς αλλαγές σε πολλές από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Η απαίτηση για πώληση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου και η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια». Η ελληνική πλευρά αντιδρά στην πώληση των «κόκκινων» δανείων που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες και επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου, γιατί έτσι θα προέκυπτε επιβάρυνση του Προϋπολογισμού. Επιπλέον, προσπαθεί να αποφύγει την επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, μολονότι ο κ. Τσακαλώτος έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι ύστερα οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν. Αλλα δύο ανοιχτά μέτωπα είναι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ επενδυτών – ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό και η νομική κάλυψη της διοίκησης και των εμπειρογνωμόνων του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το χάσμα

Η ελληνική πλευρά θέλει να γεφυρωθεί το χάσμα που τη χωρίζει από τους πιστωτές το αργότερο μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μπορέσει, βασιζόμενο στην εξέλιξη αυτή, να αποφασίσει μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, ότι τα ελληνικά ομόλογα ξαναγίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε και θα έχει πάρει και νομική αποτύπωση. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αρκούν νομοτεχνικές βελτιώσεις και δεν θα χρειαστεί ψήφιση νέων διατάξεων, όμως αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη, γι’ αυτό και ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι να συμπεριληφθούν σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι όποιες τροποποιήσεις και προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο.

Σχέδια Αλεξιάδη για μεγαλύτερο φόρο σε βενζίνη αντί τελών Ι.Χ.

Τα σενάρια που προβλέπουν νέα αύξηση της ούτως ή άλλως πολύ τσουχτερής φορολογίας στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ., έτσι ώστε να συνδεθούν τα τέλη με τον βαθμό χρήσης του οχήματος, «ξαναζέστανε» χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης (φωτό).
Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι, στο πλαίσιο αλλαγών στη φορολογία των Ι.Χ., το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για το 2017 το ενδεχόμενο να καταβάλλονται εφάπαξ περίπου τα μισά από τα σημερινά ποσά που αντιστοιχούν στα τέλη κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα τέλη να πληρώνονται μέσω της βενζίνης, «η τιμή της οποίας θα αυξηθεί κατά κάποια λεπτά». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έτσι θα μπουν σε κυκλοφορία πολλά αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν τώρα καταθέσει πινακίδες, ενώ θα συμβάλουν στη συγκέντρωση εσόδων και αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα ή ενοικιάζονται από τουρίστες.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους πολίτες να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους ως τις 30 Ιουνίου. Οσον αφορά τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συζητά ακόμα με τους θεσμούς και προσπαθεί να κερδίσει περισσότερες δόσεις, αλλά, εφόσον αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, ισχύει η υποχρέωση αποπληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να ακολουθήσει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ίδιο ή λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι και 500.000-600.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερο, ύστερα από επιλογή της κυβέρνησης με «σαφές ταξικό πρόσημο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα