Τελευταία έχει αρχίσει μια συζήτηση στην Ελλάδα με αφορμή την παραβίαση του εναέριου χώρου μας από τουρκικά drones, αλλά και την υπερπτήση τούρκικου drone πάνω από το Φαρμακονήσι. Πρέπει ή όχι να καταρρίπτουμε τα τουρκικά drones, τα οποία πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ή παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας;
Θυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που είχε πραγματοποιηθεί υπερπτήση από τουρκικό drone πάνω από ελληνικό νησί ήταν τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή πριν από την προσέγγιση Αθήνας – Αγκυρας, με αφορμή τους σεισμούς στην Τουρκία (Φεβρουάριος 2023) και τη Διακήρυξη Φιλίας των Αθηνών (Δεκέμβριος 2023) που ακολούθησε.
Η Αγκυρα χρησιμοποιεί εναέρια μέσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) για συλλογή πληροφοριών, αλλά κυρίως για να εκφράσει τον αναθεωρητισμό της στο Αιγαίο με τρεις τρόπους: με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος.
Η πρώτη φορά που τουρκικό drone είχε πραγματοποιήσει υπερπτήση πάνω από ελληνικό νησί ήταν τον Απρίλιο του 2018, όταν ένα τουρκικής κατασκευής drone – ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένο Αερόχημα) ΑΝΚΑ είχε πετάξει πάνω από τη Ρόδο. Ηταν μεγάλο λάθος τότε η μη κατάρριψη του τουρκικού drone, γιατί η Αγκυρα δοκίμασε τις αντιδράσεις μας και έκτοτε συνεχίζει την τακτική αυτή. Από τότε η Τουρκία χρησιμοποιεί πολλές φορές drones διαφόρων τύπων για άσκηση πίεσης και αποδοχή των τουρκικών θέσεων στα θέματα των ορίων του εναέριου χώρου και των «γκρίζων ζωνών», αλλά και για συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας αλλά και στη Θράκη.
Η Τουρκία την τελευταία δεκαετία έχει ιδρύσει μία σειρά από βάσεις ΜΕΑ – drones στη γραμμή Εβρος – Αιγαίο – Κύπρος. Χαρακτηριστικά αναφέρονται βάσεις στις περιοχές: Τυρολόη (Τσόρλου) – Κεσσάνη – Αδραμύττιο – Σμύρνη – Αϊδίνιο – Ντάλαμαν – Μερσίνα – Αδανα/Ιντσιρλίκ και Λευκόνοικο (Κύπρος). Αυτά χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση για συλλογή πληροφοριών και πολλές φορές για την πρακτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων που προαναφέρθηκε. Η πτήση των τουρκικών drones στο Αιγαίο δίνει μια πολύ καθαρή εικόνα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την επιχειρησιακή κατάσταση των μονάδων μας στη μεθόριο. Πολλές φορές στα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίσθηκε φωτογραφικό υλικό από τουρκικά drones επιτήρησης προβάλλοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πολεμικό υλικό στα νησιά μας.
Η παραβίαση του εναέριου χώρου ή η υπερπτήση πάνω από εθνικό έδαφος έχει την ίδια σημασία είτε πραγματοποιείται από αεροσκάφος είτε από drone. Ομως η κατάρριψη ενός drone είναι διαφορετική περίπτωση από αυτήν του αεροσκάφους αναφορικά με τις αντιδράσεις που μπορεί να προέλθουν είτε από την Τουρκία είτε από τον διεθνή παράγοντα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να καταρρίπτει τα τουρκικά drones αποφεύγοντας να αναφέρει ταυτότητα και προέλευση. Αυτή την πρακτική ακολουθούν και πολλές άλλες χώρες. Η Αθήνα κάνει λάθος καθώς έπειτα από κάθε παραβατικότητα στο Αιγαίο αναφέρει ότι «επρόκειτο για τουρκικό drone». Κάθε τουρκικό drone το οποίο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας ή πραγματοποιεί υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος θα πρέπει να χαρακτηρίζεται «ως εναέριο μέσο αγνώστου προέλευσης το οποίο προέβη σε παραβίαση ή υπερπτήση» και να καταρρίπτεται άμεσα.
Θα πρέπει να ενεργήσουμε όπως ενεργούν όλες οι χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ο,τι κάνουν και οι Τούρκοι με τα ρωσικά drones. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε το δικαίωμα από την Αγκυρα να αντιδράσει και επιπλέον η τουρκική πλευρά σταδιακά θα σταματήσει την πρακτική αυτή.
Κάθε υποχωρητική μας στάση θεωρείται από την Αγκυρα ως «πράσινο φως» για νέες τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις…

