Στη γραμμή των «σκληρών» της ΝΔ ο Πλακιωτάκης!

Γιατί ο μεταβατικός πρόεδρος απαντά στην κυβέρνηση «Οχι σε όλα» και κρατά αποστάσεις

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Τη γραμμή των σκληρών της «δεξιάς» τάσης της Ν.Δ. υιοθετεί ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, σε μια προσπάθεια να μη δοθεί πολιτικό άλλοθι για διάσπαση του κόμματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ν.Δ. απαντά στις προτάσεις της κυβέρνησης για συναίνεση με ένα ξερό «Οχι σε όλα». Αυτό έκανε τόσο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όσο και στη Βουλή (Προϋπολογισμός κ.λπ.), αν και για το κρίσιμο θέμα του Ασφαλιστικού η «καυτή πατάτα» θα πέσει στα χέρια του νέου αρχηγού. Μέχρι τότε, η Νέα Δημοκρατία φέρεται αποφασισμένη να αποδομεί κάθε προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., μια και στη Συγγρού θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τις δύσκολες ψηφοφορίες που έχει μπροστά του.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε με δήλωσή του ότι «τον λογαριασμό από το εμπόριο των ψεύτικων υποσχέσεων, που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, αυτή τη φορά θα τον πληρώσει μόνος του», δείχνοντας τη στρατηγική του εν όψει Προϋπολογισμού και προαπαιτουμένων.

Για την ανακεφαλοποίηση

Στην ίδια γραμμή κινούνται πλέον και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώτος τάχθηκε κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση δεν βρει κοινοβουλευτικά δεκανίκια εκτός Ν.Δ., θα συζητήσουμε οικουμενική κυβέρνηση χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μεριά του δήλωσε στη Βουλή ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση στον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα δημιουργηθεί νέα πλειοψηφία και νέα συναίνεση στη χώρα, στρεφόμενος ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η Ν.Δ., εν τω μεταξύ, υψώνει τους τόνους και εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Σύσσωμη η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα (με ξεχωριστές υπογραφές και από τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς) κατέθεσε χθες επίκαιρη επερώτηση στον υπουργό Οικονομικών με θέμα την αναγκαιότητα και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αναγκαιότητα που, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ., οφείλεται αποκλειστικά σε πράξεις και παραλείψεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Παραμονές Χριστουγέννων οι κάλπες για νέο αρχηγό

Μπορεί στη Ν.Δ. να αποφάσισαν να κάνουν τον πρώτο γύρο για τις εκλογές (που ποτέ δεν έγιναν) στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρία που θα τις πραγματοποιήσει! Αυτό αναμένεται να κλειδώσει σε νέα συνεδρίασή της σήμερα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που θα πρέπει να συμφωνήσει και για το ποσό που θα στοιχίσουν οι εκλογές.

Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από την 1η Δεκεμβρίου, η εταιρία που θα λειτουργήσει σαν ομπρέλα θα είναι η Vodafone, με την οποία θα συμβληθούν οι εταιρίες που θα τρέξουν τις εκλογές, μια και είχαν θέσει ως όρο να μη συνεργαστούν με το κόμμα, αλλά με μια εταιρία που θα τους δώσει την υπεργολαβία!

Οι πρώτες κάλπες στη Ν.Δ. θα στηθούν στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά ο αρχηγός δεν αποκλείεται να εκλεγεί με τον νέο χρόνο, αφού, εάν δεν κερδίσει κάποιος με διαφορά (μεταξύ των Μεϊμαράκη. Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη) και με ποσοστό που θα αγγίζει το 50%, τότε οι κάλπες θα στηθούν εκ νέου στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή με το νέο έτος και μετά τις γιορτές.

Η απόφαση αυτή δείχνει τον συμβιβασμό που έγινε, καθώς, αντί τη 13 ή την 20ή Δεκεμβρίου, επιλέχθηκε η μετάθεση της δεύτερης Κυριακής για το 2016. Μια ακόμη αλλαγή που ίσως προκαλέσει αντιδράσεις, εάν τελικά γίνει δεκτή, είναι αυτή που αντικαθιστά την ψηφοφορία μέσω ελέγχου υπολογιστή με εκείνη του τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου θα «τσεκάρεται» ο πολίτης που θα ψηφίζει.

Το ερώτημα, βέβαια, για την Κεντροδεξιά είναι εάν η εκλογή νέου αρχηγού θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης που ταλανίζει τη Ν.Δ. ή αν θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας περιπέτειας, που μπορεί να φέρει ακόμη και διάσπαση στον χώρο.

Παράλληλα, βέβαια, η νέα διαδικασία όπως ορίστηκε απαλλάσσει τον νέο αρχηγό από την ευθύνη για τις ψηφοφορίες που θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο. Οπως και να έχει, η Ν.Δ. χριστουγεννιάτικα θα κάνει εκλογές και είναι απορίας άξιο πώς θα πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Το τρίπτυχο της στρατηγικής του Απ. Τζιτζικώστα

Στοχευμένες κινήσεις με επισκέψεις σε συγκεκριμένες περιοχές, μικρές εκδηλώσεις με πολλές χειραψίες και όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου: αυτό είναι το τρίπτυχο που θα ακολουθήσει στη μάχη των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ηδη προχθές περιόδευσε σε δήμους της δυτικής (Δέλτα) και της ανατολικής (Θέρμη) Θεσσαλονίκης, ενώ χθες βρέθηκε στις λεγόμενες υποβαθμισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου και περπάτησε στους δρόμους του Ευόσμου, της Μενεμένης, των Αμπελοκήπων και του Παύλου Μελά, ενώ το βράδυ πραγματοποίησε περιοδεία στην Πτολεμαΐδα.

Αυτό θα είναι το μοντέλο των προεκλογικών κινήσεών του έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ θα γίνουν και κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις, χωρίς πάντως να σχεδιάζονται μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως αυτή στο Παλαί ντε Σπορ, που έγινε δύο ημέρες πριν από το φιάσκο της 20ής Νοεμβρίου. Στόχος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει η όσο μεγαλύτερη κινητοποίηση του κόσμου της Ν.Δ. και η όσο γίνεται μαζικότερη προσέλευση στις κάλπες της 20ής Δεκεμβρίου.

Χθες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Τζιτζικώστας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση διότι τη θεωρούμε επικίνδυνη. Δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε ως Ν.Δ. και εφόσον είμαι ο αρχηγός της, από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, σε αυτή την καταστροφική πολιτική. Τελεία και παύλα».

Ν. Οικονόμου

Καταγγελία Κεραμέως για κομπίνες με κρατικά Ι.Χ.

Κομπίνες με κρατικά αυτοκίνητα κατήγγειλε χθες -μέσω ερώτησης στη Βουλή- η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, την οποία μάλιστα συνυπέγραψαν άλλοι 22 «γαλάζιοι» συνάδελφοί της.

Οπως αναφέρουν, επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πόρισμα έρευνας που διενεργήθηκε από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, «μεταξύ των ευρημάτων εντοπίστηκαν πολλαπλά εικονικά δρομολόγια, καθώς και σπατάλες από τον εφοδιασμό καυσίμων και τη διέλευση διοδίων». Μάλιστα, στα συμπεράσματα του πορίσματος «περιγράφεται μεταφορά ακόμα και ατόμων που είχαν αποβιώσει, αυτοκίνητο που διάνυσε 627 χλμ. σε περίπου 40 λεπτά αλλά και αυτοκίνητο με 129 διελεύσεις διοδίων σε 26 ημέρες, χωρίς να έχει υποβληθεί προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση διέλευσης διοδίων από τους υπογράφοντες οδηγούς». Και αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα πλείστα περιστατικά που καταγράφονται στο πόρισμα.

Κατόπιν τούτων, η κυρία Κεραμέως και οι 22 «γαλάζιοι» βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, καθώς και αν σκοπεύουν να προχωρήσουν «με την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον Ν. 3345/05, όταν σε πόρισμα ελέγχου ελεγκτικού μηχανισμού διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, τα αρμόδια όργανα δεσμεύονται για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης».

Αλ. Διαμάντης


{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα