Σοβαρό κίνδυνο ενδέχεται να διατρέχουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε «επιθετικές» μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω τοξικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή τους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Οπως αναφέρει η «Daily Mail», αρκετές κλινικές στο εξωτερικό χρησιμοποιούν «επιθετικές» μεθόδους, προκειμένου να βελτιώσουν τα ποσοστά επιτυχίας, με αποτέλεσμα οι ωοθήκες να διεγείρονται περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση ενός φυσικού κύκλου και να κινδυνεύει ακόμη και το παιδί.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση των θανάτων των γυναικών σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ όλο και περισσότερα στοιχεία μαρτυρούν ότι αυτή η θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει υψηλές δόσεις τοξικών φαρμάκων για την αύξηση της παραγωγής των ωαρίων στις ωοθήκες, προκαλεί ανωμαλίες στο έμβρυο και μπορεί να καταστρέψει την υγεία της μητέρας.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γκίτα Νάργκουντ, επικεφαλής τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο St George’s Hospital του Λονδίνου, οι υψηλές δόσεις των φαρμάκων προκαλούν επιπλοκές, όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, το οποίο αποτελεί την πιο σοβαρή παρενέργεια της θεραπείας. Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα για άλλους λόγους ή να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο και οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή και προβλήματα στους νεφρούς.
Για τον λόγο αυτόν επιστήμονες που συμμετείχαν σε σχετικό συνέδριο στην Κοπεγχάγη ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια εναλλακτική και πιο «ήπια» μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Πρόσφατη απόρρητη έρευνα για τους θανάτους γυναικών στη Βρετανία έδειξε ότι το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της θνησιμότητας των μητέρων στην Αγγλία και την Ουαλία» είπε η ίδια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υγεία των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτές τις “επιθετικές” θεραπείες διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο».
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ λόγω της σοβαρότητάς του η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη