«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πραγματική τραγωδία. Σαν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπου ο θάνατος είναι προδιαγεγραμμένος. Η Αντιγόνη καταδικάστηκε να ταφεί ζωντανή στη σπηλιά από τον Κρέοντα και, όταν τελικά ο χορός τον έπεισε να της σώσει τη ζωή, κατέφθασε ο αγγελιαφόρος λέγοντας ότι η Αντιγόνη ήδη αυτοκτόνησε. Ετσι και η σημερινή Ελλάδα είναι καταδικασμένη, όπως η Αντιγόνη, να ταφεί ζωντανή από τα μέτρα λιτότητας. Μόλις αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να τη λυπηθούν, θα είναι ήδη αργά, αφού η Ελλάδα θα έχει αυτοκτονήσει, αποφασίζοντας να βγει από το ευρώ. Δυστυχώς δεν έχω πολλές ελπίδες για την Ελλάδα». Με αυτό το παράδειγμα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, η Εύη Παππά, καθηγήτρια Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, σκιαγράφησε την άποψή της στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα για την κατάσταση της Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα άλλα είπε η Ελληνίδα οικονομολόγος στο δίκτυο, για να διωχθεί η χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να ξαναγραφτεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ, γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος εξόδου είναι στην ουσία η οικειοθελής αποχώρηση, καθώς «η ευρωζώνη δεν θα έπαιρνε ποτέ την ευθύνη να τη διώξει». Οσο για τις συνέπειες; Αυτές, σύμφωνα με την κ. Παππά, είναι στην ουσία ανυπολόγιστες για το σύνολο της Ενωσης.
«Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτό θα προκαλούσε πολλές έμμεσες επιπτώσεις στα υπόλοιπα μέλη. Αν φύγει, θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν θα πληρώσει ολόκληρο το χρέος της, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Το ζήτημα είναι αν οι χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν ρευστότητα. Εσείς, εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα επενδύατε χρήματα στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία; Μάλλον όχι. Αρα κάποιος τρίτος θα πρέπει να προσφέρει ρευστότητα στα κράτη αυτά. Αν δεν το κάνει η ΕΚΤ ή αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης συνολικά.
Είναι εύκολο να πει κάποιος ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν θα στοιχίσει. Και μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Αλλά τι θα γίνει μετά; Ολοι όσοι συζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας καλά θα κάνουν να αναλογιστούν τις συνέπειες της επόμενης μέρας» είπε η κ. Παππά στον δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα Σαμ Μπολιέρ.
Ανυπολόγιστες θα είναι όμως αντίστοιχα και για την Ελλάδα οι συνέπειες καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπάρχει κανένας τομέας που θα έβγαινε κερδισμένος».