Γιατί ο Νικολόπουλος το… έβαλε στα πόδια

Θέμα προέκυψε, αιφνιδίως, στην κυβέρνηση με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο ο οποίος… το έβαλε στα πόδια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το έκανε διαβλέποντας υπαναχώρηση από τις διακηρυγμένες θέσεις της Ν.Δ. για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγορεί ότι στην πραγματικότητα αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να αποσπάσει περισσότερες αρμοδιότητες ως υφυπουργός…

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και αφού ψήφισε «ναι», ο κ. Νικολόπουλος παρέδιδε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μια επιστολή. Ο κ. Σαμαράς δεν την άνοιξε αμέσως, μια και συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου με συνεργάτες του για τον απολογισμό της συζήτησης που είχε γίνει στη Βουλή. Οταν λοιπόν πήγε στο γραφείο του χθες το πρωί στο Μαξίμου, ανοίγοντάς την και διαβάζοντας το περιεχόμενό της δεν πίστευε στα μάτια του. Σήκωσε το τηλέφωνό του και κάλεσε τον κ. Νικολόπουλο. «Νίκο, τι συμβαίνει;» τον ρώτησε. «Οι αρμοδιότητες, κύριε πρόεδρε» φέρεται να του είπε ο κ. Νικολόπουλος, αν και ο ίδιος έθετε δημόσια το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τα εργασιακά με την τρόικα. «Ελα από εδώ να τα πούμε αμέσως» του απάντησε ο πρωθυπουργός. Ενώ ετοιμαζόταν όμως για τη συνάντηση, δόθηκε στη δημοσιότητα η δήλωση του κ. Νικολόπουλου ότι παραιτείται, κάτι που έκανε έξαλλο τον κ. Σαμαρά.

Το κλίμα για τον κ. Νικολόπουλο (που δεν αποκλείεται να βρεθεί και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.) είναι αρκετά βαρύ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμη και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Ν. Παναγιωτόπουλος έχει αναλάβει ήδη τα καθήκοντά του». Με τη δήλωση αυτή, που στην ουσία δείχνει την πόρτα της εξόδου στον κ. Νικολόπουλο και από τη Ν.Δ., το Μαξίμου επιχειρεί να προλάβει την τυχόν «ηρωοποίηση» του βουλευτή Αχαΐας. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες λεπτομέρειες της επιστολής του, που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Νικολόπουλος φέρεται να αναφέρει μάλιστα ότι δεν σκοπεύει να βγει στο αντάρτικο, αλλά θα ψηφίζει μόνο υπέρ των όσων έλεγε η Ν.Δ. προεκλογικά.

Η παραίτηση Νικολόπουλου αποτελεί πάντως πλήγμα, καθώς εκφράζεται ανησυχία για το πώς μπορούν να αντιδράσουν και άλλα στελέχη τα οποία προέτασσαν τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής όλους τους προηγούμενους μήνες.

Στο Μαξίμου, εις επίρρωσιν του παραλόγου, όπως θεωρούν, της παραίτησης, τόνιζαν επίσης ότι ο κ. Νικολόπουλος, λίγο προτού παραιτηθεί, υποστήριζε στο facebook: «Ο Σαμαράς ξέρει ότι χρειάζεται πάνω απ’ όλα χρόνο. Οι πολιτικές μας στη θετική τους εκδοχή δεν είναι άμεσης απόδοσης. Διότι, ακόμα κι αν προχωρήσουν όλα τα κεφάλαια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που παρουσίασε, θα χρειαστεί ικανό χρόνο, ώστε αυτά να κάνουν αισθητές τις συνέπειές τους».

Νωρίτερα είχε αναρτήσει και το εξής: «Αυτή η Βουλή και αυτή η κυβέρνηση διαφέρουν από τις προηγούμενες σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον, αυτή η κυβέρνηση είναι τρικομματική, όπως και η κοινοβουλευτική της βάση, και, δεύτερον, τα ζητήματα που έχει να χειριστεί είναι πρωτοφανούς έντασης και οξύτητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, εκφράζει τη «στενοχώρια» και τον «αιφνιδιασμό» του από την κίνηση του Νίκου Νικολόπουλου. Ο υπουργός Εργασίας λέει για την παραίτηση ότι δόθηκε «άνευ λόγου και αιτίας».

Νίκος Ελευθερόγλου


«Οταν διάβασα στη δημοκρατία τις απαιτήσεις της τρόικας για τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, πείστηκα ότι έπρεπε να αποχωρήσω»!

«Μόλις είδα δημοσιευμένα στη “δ” του Σαββάτου τις απαιτήσεις της τρόικας, πείστηκα ότι όφειλα να παραιτηθώ». Η δήλωση αυτή ανήκει στον ίδιο τον τέως πια υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η τρόικα επιθυμεί διακαώς πετσόκομμα μισθών και προνοιακών επιδομάτων. Επί της ουσίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης με την τρόικα, την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Νικολόπουλος είχε αποφασίσει, όπως λέει, να παραιτηθεί. «Εάν εφαρμοστούν όσα ζητήθηκαν, είμαστε αναγκασμένοι να ασκήσουμε διαφορετική πολιτική από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Η επιστολή παραίτησης ετοιμάστηκε το Σάββατο το απόγευμα, όμως παρέμεινε στο γραφείο του πρώην πια υπουργού, επειδή δεν ήθελε, όπως ο ίδιος σημειώνει, να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. «Αμέσως μετά υπέβαλα την παραίτησή μου στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. επιμένει ότι δεν είχε την παραμικρή διαφωνία με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Νικολόπουλος είναι πεπεισμένος ότι οι δανειστές της χώρας θα απαιτήσουν νέο πετσόκομμα στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, εστιάζοντας τις πιέσεις που θα ασκηθούν κυρίως στο σκέλος του κατώτατου μισθού. Επίσης, αναμένονται εξίσου σκληρές περικοπές και σε κοινωνικά επιδόματα.

Ως πιο σημαντικό ο τέως υφυπουργός Εργασίας θεωρεί το θέμα της μετενέργειας. «Αν δεν τεθεί τώρα η επαναφορά της μετενέργειας στην πρότερη κατάσταση, τότε σε έναν χρόνο από σήμερα θα έχει διαλυθεί εντελώς η αγορά εργασίας» σημειώνει με αφοπλιστικό τρόπο. «Πρέπει η μετενέργεια να αποτελέσει βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η αγορά στενάζει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να κυριαρχήσει αυτό το ανεξέλεγκτο μοντέλο, αυτή η ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων, που κατακλύζουν την αγορά, διαλύοντας κάθε έννοια εργασιακού δικαίου. Οπως τόνισα και στην επιστολή παραίτησής μου, οι στρεβλώσεις στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή. Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις μας».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Νικολόπουλος υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. «Ισως να δημιουργούσα μεγαλύτερα προβλήματα αν παρέμενα στο κυβερνητικό σχήμα, εκφράζοντας τυχόν διαφωνίες που θα είχα. Τιμώ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δεν προτίθεμαι να σταθώ εμπόδιο στην κυβέρνηση».

Βασίλης Αγγελόπουλος


Η επιστολή: «Φεύγω για να μην δημιουργώ προβλήματα»

Ολόκληρη η δήλωση με την οποία έκανε γνωστή την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας ο Ν. Νικολόπουλος έχει ως εξής:

«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ξεκαθαρίζω ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.

Εύχομαι να κάνω λάθος.

Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.

Απαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε ”καρέκλα” πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη την, άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Απαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το ”εδώ στα δύσκολα”.

Το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.

Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς για τη σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας.

Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.

Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι».

Ν. Παναγιωτόπουλος: Διάδοχος επιτυχημένος στις επιχειρήσεις

Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, νέος υφυπουργός Εργασίας, στη θέση του Ν. Νικολόπουλου, ορίστηκε ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο 47χρονος βουλευτής είναι ανιψιός του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

Το 1984 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και πέτυχε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αναχώρησε για τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας. Το 2006 εγγράφεται σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα MΒΑ (από απόσταση), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1981 και ενεργό κομματικό μέλος της ΕΚΟ επιστημόνων νομού Καβάλας και εκλεγμένο μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας από το 1998 μέχρι το 2004.

Την περίοδο 1992-2000 εργάστηκε στην εταιρία Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε. στο τμήμα εξαγωγών και μετέπειτα ως διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά του μαρμάρου στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Κατά τα έτη 1998-2000 διατελεί εκλεγμένος γραμματέας και μετέπειτα ειδικός σύμβουλος του νεοσύστατου τότε Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ηταν πρώτος επιλαχών βουλευτής στις εκλογές του 2004. Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2007 και του 2009 με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Αμυνας και Ελληνισμού Διασποράς, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς τον είχε ορίσει υπεύθυνο του Πολιτικού Παρατηρητηρίου για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα