Οι υγειονομικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένουν σε υψηλό συναγερμό σήμερα (26/6), καθώς ο καταστροφικός καύσωνας συνεχίζει να πλήττει την ήπειρο.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στην κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ενώ στη Γερμανία σημειώθηκαν ρωγμές στο οδόστρωμα αυτοκινητοδρόμου, προκαλώντας δυσκολίες στη κυκλοφορία.
Τουλάχιστον 150 εκατομμύρια κάτοικοι στην Ευρώπη, εκ των οποίων πάνω από 50 εκατ. στη Γερμανία και πάνω από 30 εκατ. στη Γαλλία, αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της σημερινής ημέρας θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.
Από τη Βρετανία μέχρι την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σερβία, η Ευρώπη βιώνει θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το κύμα καύσωνα είναι το πιο έντονο που έχει καταγραφεί στην ήπειρο, η οποία βιώνει ταχύτερη κλιματική αλλαγή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη.
Οι θερμοκρασίες πιθανώς έχουν ήδη κορυφωθεί στη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου έχουν ήδη καταρριφθεί τα ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο. Στην Ιταλία, ωστόσο, η ζέστη αναμένεται να ενταθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40°C.
Ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό στη Γαλλία από την αρχή του καύσωνα, όπου τα δύο τρίτα της χώρας είναι σε υψηλό συναγερμό, ανήλθε σε 55, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση εκφράζοντας φόβους ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Σε όλη την Ευρώπη, μνημεία και πολιτιστικοί χώροι έχουν κλείσει, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη γεωργία. Η αστυνομία του Παρισιού ζήτησε από τους διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων, όπως το φεστιβάλ Solidays, να αναβάλουν ή να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Οι διοργανωτές του Pride δήλωσαν ότι το event θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο.
Αγγλία και Ολλανδία σε “κόκκινο” συναγερμό
Η ακραία ζέστη προκάλεσε ρωγμές στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου Α2 στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα BZ, με αποτέλεσμα περίπου 30 οχήματα να υποστούν ζημιές και δύο άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά. Οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν την κυκλοφορία.
Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office διατήρησε τον ‘κόκκινο’ συναγερμό για σήμερα σε μεγάλη περιοχή της νότιας Αγγλίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Στην Ολλανδία, εκδόθηκε ‘κόκκινος’ συναγερμός για σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με πολλά σχολεία να παραμένουν κλειστά και τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν τους 40°C.
Στη Σερβία, οι θερμοκρασίες θα κινηθούν γύρω στους 36°C, με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες να ενυδατώνονται επαρκώς και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.
Τα καταστήματα στη Βρετανία άδειασαν από ανεμιστήρες, ενώ οι πωλήσεις κλιματιστικών στην Ασία σημείωσαν άλμα στην Ευρώπη.
Η γαλλική κρατική ενεργειακή εταιρεία EDF ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 80 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση συστημάτων ψύξης σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2025, μόνο το 20% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών διαθέτει κλιματιστικό.
Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στην κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους σήμερα, καθώς η χώρα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βοστώνη, όπου η Γαλλία αντιμετωπίζει τη Νορβηγία.
Οι υγειονομικοί στη Γαλλία αναφέρουν αύξηση στα περιστατικά έκτακτης ανάγκης και τις νοσηλείες. Ο Βιλφρίντ Σαμύ, εκπρόσωπος της Ένωσης Ιατρών Επειγόντων Περιστατικών, τόνισε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για τον καύσωνα, ενώ προειδοποίησε για τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των υγειονομικών.
